A tudósokat is meglepte a látvány, ami a tengermélyi vulkánnál fogadta őket

Meglepően ép maradt a víz alatti vulkán a januári kitörést követően.

GettyImages-1237820802
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új-zélandi tudósok nemrég befejezték a Tonga-szigetek környéke kontinentális talapzatának feltérképezését, és a kutatócsoport ezt követően bejelentette: meglepően ép maradt az a víz alatti vulkán, amelyben szokatlanul heves tengerfenéki kitörést észleltek január 15-én - írta a BBC.

A brit közszolgálati médium honlapján megjelent tudósítás szerint a tongai Hihifo településtől 24 kilométerre délkeletre a tengerfenéken fekvő Hunga-Tonga Hunga-Ha'apai nevű, víz alatti tűzhányó szerkezete és felépítése a januári kitörést követően alig változott, holott sokan azt feltételezték, hogy szétrobbant az óriási erejű vulkánkitörésben.

A tongai tűzhányó januári kitörése az elmúlt több mint száz év legnagyobb légköri robbanását és nyomásváltozását eredményezte a Földön, és számos szökőárt indított el a Csendes-óceán északi és déli térségében. A légköri nyomásváltozás erejét jól mutatja, hogy még a 16 500 kilométer távolságra fekvő Nagy-Britannia felett is láthatóan megemelte a felhőzetet.

Az új-zélandi vízi és légköri kutatások intézetének - NIWA - Tangaroa nevű kutatóhajója most elég közel került a víz alatti tűzhányóhoz ahhoz, hogy szonáros vizsgálatokkal megállapítsák: a vulkán és a környező tengerfenék nagyrészt érintetlen maradt, bár jelentős víz alatti hamulerakódást mértek a helyszíntől még 50 kilométerre is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kevin Mackay, a NIWA tengeri geológusa, aki egyben az expedíció vezetője is, megdöbbenésének adott hangot a Tangaroa szenzoros vizsgálatának eredményei láttán. - A január 15-i víz alatti vulkánkitörés erejének ismeretében arra számítottam, hogy a tűzhányó vagy összeomlott, vagy szétrobbant, de jól láthatóan szó sincs erről - magyarázta Mackay.

Az amerikai földtani intézet - USGS - tájékoztatása szerint a januári kitörés óta is több erős utórengést észleltek a tenger alatti helyszínen: még május 19-én, csütörtökön is hatos erősségű rengést mértek a tengerfenékben 146 kilométeres mélységben.

Kiemelt kép: Getty Images

Így néz ki egy vulkánkitörés a világűrből

A vulkánkitörések látványosságuk - valamint a velük járó veszély - miatt az idők kezdete óta érdekelték az emberiséget. Az első megfigyelések az időszámításunk előtti 4. századból származnak. A következő fotókat pedig a NASA készítette az elmúlt néhány évben.

Ezt is szeretjük