Hamarosan különleges batyut küldenek a sztratoszférába: a Balaton fölött fog lebegni
A napokban egy különleges űrbatyut fognak felküldeni a sztratoszférába.

GettyImages-155149307
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb magaslégköri ballonszondát indít útjára a közeli világűr elérésére a Bakonyi Csillagászati Egyesület és a Gothard Jenő Csillagászati Egyesület. Az Űrbatyut szombaton, a Celldömölk melletti Ság-hegy kialudt vulkáni kráteréből engedik útjára.

Az Űrbatyu, amelynek indítási eseményére külön programmal készülnek a szervezők a Kemenes Vulkánparkban, a tervek szerint 32 ezer méteres magasságig emelkedik a sztratoszférában.

Űrbatyu a Bakonyi Csillagászati Egyesülettől

- A ballonszondát az indítás előtt közel 6 köbméter héliummal töltik fel. Ezt követően egy közös visszaszámlálás után indul útjára a majdnem 15 méter hosszúra szerelt ballon és műszergondolája - mondta el az MTI-nek Ivanics Ferenc, a Bakonyi Csillagászati Egyesület elnöke. A tavalyi űrbatyuról alább látható a videó.

Az Űrbatyu már a startot követő másodpercekben megkezdi a folyamatos fényképezést, videózást. Közel 1,5 óra emelkedés után a szonda két kamerája a világűr határmezsgyéjén járva megörökíti majd bolygónk vékony légkörét és a világűrközeli tartományokat.

A szonda útját az érdeklődők a Kemenes Vulkánpark mellett elhelyezett csillagászati távcsövek segítségével követhetik majd. Tiszta idő esetén a ballon szétdurranását is megfigyelhetik a távcsövekkel. Ezt követően a Kemenes Vulkánparkban a korábbi Űrbatyu-küldetések videóit is levetítik.

Az akció célja az érdeklődés felkeltése a természettudományok iránt, a csillagászat, az űrkutatás népszerűsítése. Ez a harmadik ballonszonda, amelyet útjára indítanak a szervezők.

A cikk az ajánló után folytatódik

A ballon műszergondolája ejtőernyővel fog visszatérni. Az Űrbatyu gondoláját ezután begyűjtik, majd a fényképeket, felvételeket, mérési adatokat publikálják. Az elkészült felvételek a YouTube-on is elérhetőek lesznek - közölte az egyesület elnöke. 

A ballon felengedésére 09:15 és 09:30 között kerül sor.

Magyarországon fedezték fel 2022 első üstökösét

Sárneczky Krisztián a harmadik magyar csillagász, akiről üstököst neveztek el.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük