Kiderült, hogy amit a legközelebbi fekete lyuknak hittek, az valójában egy csillagvámpír
A csillagvámpír olyan csillag, amely kiszakít egy darabot egy másikból.

csillagvampir
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azok a csillagászok, akik úgy vélték, felfedezték a legközelebbi fekete lyukat, most azt mondják, tévedtek: egy két csillagból álló rendszert találtak, a párosból az egyik egy csillagvámpír.

A Telescopium csillagkép HR 6819 jelű rendszere 2020-ban került a hírek élére, amikor a csillagászok bejelentették, hogy fekete lyuk található benne. A Földtől csak ezer fényévre lévő égitest volt az eddig azonosított fekete lyukak közül a legközelebbi. A felfedezést tevő kutatócsoport akkor azt írta, a fekete lyuk léte szükséges volt, hogy értelmet nyerjen a rendszer két csillagának mozgása. Ez arra utalt, hogy egymás körül kering a fekete lyuk és az egyik csillag, a másik csillag tágabb pályán mozog. A tudósok most azt írták, tévedtek, a fekete lyuk nem létezik.

Az Európai Déli Obszervatórium - ESO - csillagásza, Dietrich Baade, a tanulmány társszerzője azt mondta, korábban csak egy fényfoltot észleltek, amely két csillagra utaló jegyeket tartalmazott. Mivel mindkét csillag fényessége és kora hasonló, a tömegük is hasonló lenne, és nagy sebességgel keringenének egymás körül. - Csak azt a csillagot észleltük, amely körül nagy sebességgel keringett valamilyen nagy tömegű égitest, amit nem láttunk, ezért azt feltételeztük, hogy ez a láthatatlan óriás egy harmadik objektum, nevezetesen egy fekete lyuk - mondta Baade.

Mi a csillagvámpír?

Más kutatók azon a véleményen voltak, hogy a rendszerben csak két csillag van, egyikükből nemrégiben a másik kiszakított egy darabot, az ilyet néha csillagvámpírnak nevezik. A vámpír tömege ezután lényegesen megnőtt - írta a The Guardian online kiadása az Astronomy and Astrophysics című szaklap friss száma alapján.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az új tanulmányban Baade és kutatótársai az ESO két teleszkópja, a VLT és a VLTI új adatait elemezték. Noha az eredmények alapján a fekete lyuk gondolatát elvetették, a kutatók bizakodnak. - A lerabolt csillag még izgalmasabb, mint a fekete lyuk, mert olyan fázisban kapták el, ami a rendszer teljes élettartamának csak egy igen kis töredéke - mondta Baade.

- A lecsupaszított csillag megmutathatja az égitest belső részeit, mert a vámpírcsillag "harapása" eltávolította róla a vastag külső rétegek átláthatatlan függönyét, így közelebbről nézhetjük meg, hogy hozza létre a csillag az energiát, amelyet kisugároz, és hol szintetizálja az új elemeket - tette hozzá. A tudós szerint, amikor ilyen elemek lökődnek ki, a csillagpor nemcsak új csillagokat, hanem bolygókat és bolygólakókat is létrehozhat.

Kiemelt kép: ESO/L. Calçada

Kvíz! 8 könnyűnek tűnő kérdés a világűrről

Ahhoz, hogy az ember el tudja magát helyezni ebben a világban, jó, ha tisztában van egy-két ténnyel, legalább alapszinten.

Ezt is szeretjük