Látványos videó készült egy napkitörésről: ez volt a legnagyobb, amit valaha észleltek

Szerencsére a Földre nem igazán volt hatással a hatalmas koronakidobódás.

napkitörés-nap
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Központi csillagunk, a Nap nemcsak éltető, de akár mindent elpusztító is lehet, a napkitörések pedig kifejezetten veszélyesek a bolygónkra nézve. Szerencsére eddig nem okozott a Földnek jelentős károkat, de a kutatók továbbra is folyamatosan figyelik és vizsgálják a működését.

Február 15-én is egy jelentős naptevékenységre lettek figyelmesek, amit az Európai Űrügynökség és a NASA közös űrszondája, a Solar Orbiter is megfigyelt. A szakemberek szerint ez a legnagyobb kitörés, amelyet egy, a teljes napkorongot bemutató képen észleltek.

Gyakoribbá váltak a naptevékenységek

A nemrég észlelt koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése szerencsére nem a Föld irányába, hanem az ellenkező oldalon történt, így a bolygónkra nem volt hatással. Egy ilyen jelenség elsősorban a röntgen- és gammasugárzást befolyásolja, de kárt okozhat a műholdakban, összeomolhatnak miatta a számítógépes rendszerek, és áramkimaradáshoz vezethet.

Az elmúlt néhány évben megsokszorozódtak a naptevékenységek, ami annak a 11 éves, folyamatosan visszatérő ciklusnak köszönhető, amiben benne vagyunk jelenleg, és ami valamikor aktívabb, és vannak olyan időszakai, amikor csendesebb. A mostani 2019 végén kezdődött, és várhatóan 2025-ben lesz a tetőpontján.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

10 kérdéses csillagászati kvíz

A világegyetem megannyi érdekességet rejt. A csillagászoknak köszönhetően egyre többet lehet tudni a Naprendszer működéséről.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük