Tűéles képek készültek a Nap felszínéről: nagyon érdekes látvány
Ezek az eddigi legnagyobb felbontású felvételek a Napról, amelyek európai teleszkóppal készültek.

gregor
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tűéles képeket készített a Nap finomszerkezetéről Európa legnagyobb napteleszkópja, a spanyolországi Teide Obszervatóriumban lévő GREGOR.

A Leibnitzi Napfizikai Intézet kutatói és mérnökei által újratervezett teleszkópnak köszönhetően Naprendszerünk központi csillaga a korábbinál immár jóval nagyobb felbontásban tanulmányozható Európából.

nap-reszletek-2
Fotó: Leibnitzi Napfizikai Intézet

A napteleszkóp, amelyet egy német konzorcium üzemeltet, lehetővé teszi a kutatók számára, hogy 50 kilométeres felbontásban tanulmányozzák a Nap felszínét, ami apró töredéke az égitest 1,4 millió kilométeres átmérőjének. Olyan, mintha valaki egy kilométeres távolságból élesen látna egy tűt egy focipályán - olvasható az intézet honlapján.

- Mindössze egyetlen év alatt teljesen újraterveztük az optikát, a szerkezetet és az elektronikát, hogy a lehető legjobb képminőséget kapjuk - mondta a projektet vezető Lucia Kleint. A kutatóknak júliusban sikerült elkészíteniük a lenyűgöző képeket. Ezek az eddigi legnagyobb felbontású felvételek a Napról, amelyek európai teleszkóppal készültek.

nap-reszletek
Fotó: Leibnitzi Napfizikai Intézet

A teleszkóp átalakításának köszönhetően a szakembereknek lehetősége nyílik a mágneses mezők, a hőáramlás, az örvénylés, a napkitörések és a napfoltok részletes tanulmányozására.

Fotók: Leibnitzi Napfizikai Intézet

Ilyen fotók még sosem készültek a napfogyatkozásról

Mivel ilyenkor lehet a legtisztábban észlelni a napkoronát, a fények és a formák szemkápráztató illúziókká tudnak olvadni, melyeket igen nehéz megörökíteni.

Ezt is szeretjük