Lenyűgöző videót tett közzé a NASA a Nap elmúlt tíz évéről

A NASA napfigyelő műholdja több mint egy évtizede figyeli a Napot.

nap
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé az amerikai űrkutatási hivatal a Nap elmúlt egy évtizedéről. A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory, röviden SDO immár több mint tíz éve figyeli folyamatosan a Naprendszer központi csillagját - olvasható a NASA honlapján.

Az SDO eddig 425 millió nagy felbontású képet készített a Napról, csaknem 20 millió gigabyte-nyi adatot összegyűjtve az elmúlt egy évtizedben. Ezek az információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak Naprendszerre gyakorolt hatásaira vonatkozóan.

Műszerei révén az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról. Csak a légköri képalkotó műszeregyüttese - AIA - 12 másodpercenként készít felvételeket 10 különböző hullámhosszon. A tíz évet tömörítő 61 perces videóhoz csak egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel. A videóban látszanak a 11 évig tartó napciklus során megfigyelhető naptevékenységi jelenségek, valamint olyan jelentős események, mint a bolygóáthaladások és a kitörések.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az aláfestő zenét, amely a Solar Observer címet kapta, Lars Leonhard német zenész komponálta. Noha az SDO egy pillanatra sem tévesztette szem elől a Napot, mégis vannak pillanatok, amelyeket elszalasztott, például amikor a Föld vagy a Hold rövid időre kitakarták a műholdat. Az SDO misszió várhatóan 2030-ig folytatja a Nap megfigyelését.

Kiemelt kép: Getty Images

Képeken a marsi napfelkelte és naplemente

Az InSight körülbelül 13 óra különbséggel készítette a képeket a robotkarján található kamerával. Mivel a Nap sokkal messzebb van a Marstól, mint a Földtől, az emberek számára szokatlanul kicsinek tűnik a felvételeken.

Ezt is szeretjük