Napkitörésről készült látványos felvétel: a Földön is voltak hatásai
Egy napfolt különösen aktív volt az elmúlt időszakban.

napkitörés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nap az egész életünkre hatással van, ám nem mindig jó értelemben, hiszen akár a földi életet is befolyásolhatja az aktivitása. Nemrég így is történt, ugyanis a tudósok napkitörésekre lettek figyelmesek.

Az IFLScience nevű tudományos portál szerint a csillagon 60 napfolt található, amik közül egy különösen aktív volt az elmúlt napokban, hiszen január 18-án és január 20-án is napkitörést figyeltek meg.

Ilyen hatással van a napkitörés a Földre

A NASA Solar Dynamics Obszervatóriuma folyamatosan figyeli az égitestet, a napkitörésekről is látványos felvételeket készítettek. Ezen jól látszik, hogy a AR2929 jelű folt pár földi nap eltéréssel két flert is produkált, ez pedig koronakidobódások is követték. A fler a naplégkör egy korlátozott részének hirtelen (percek alatti) erős kifényesedése a röntgentartományban és esetleg más hullámhosszokon, amit lassú (mintegy fél óra-óra alatti) elhalványulás követ. Az első észlelt fler M1,5-es kategóriájú volt, a második pedig jóval erősebb, M5,5-ös.

A jelenség hatalmas energiafelszabadulással jár, ez pedig Dél-Afrika és az Indiai-óceán egyes részein okozott rövidhullámú rádiókimaradást. Ezek az események szó szerint hullámokat keltenek a napszélben, és befolyásolhatják az űridőjárást is, amik megzavarhatják a műholdakat, de a sarki fények is sokkal intenzívebbnek tűnnek általuk. Az űrközpontok eszközei folyamatosan figyelik a Napot, az ilyen jelenségek pedig segítenek abban, hogy jobban megismerjék, és segíti őket felkészülni és előre jelezni a potenciális veszéllyel járó aktivitásokat is.

Ezek a NASA legszebb fotói a Napról

Ilyen közelről még soha nem láttad a Napot!

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük