Az ország 4 legizgalmasabb planetáriuma: Föld felé repülő meteorokat és napkitörést is láthatsz

Magyarország csillagvizsgálóiban betekintést lehet nyerni a világűr egy kis szeletébe, ami feledhetetlen élményt nyújt a látogatóknak.

piszkéstető nyitó jó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Naptól számítva a harmadik bolygó a Föld, a Naprendszer pedig a több milliárd csillagból álló Tejútrendszer egyik spirálkarján helyezkedik el. A kék bolygó tehát az univerzum felfoghatatlan egészét nézve csupán egyetlen aprócska, porszemnél is kisebb nagyságú pötty.

Ennek tényével sokáig nem volt tisztában az emberiség, számos tudóst, aki pedzegette azt a témát, hogy a Föld nem a világmindenség közepe, megégettek, tébolydába zártak, eretneknek nyilvánítottak, röviden mindent megtettek annak érdekében, hogy a Föld-központú világnézetet fenntartsák. Ma már köztudott, hogy bolygónk forog a Nap körül, és a teleszkópoknak, modernebb csillagvizsgálóknak köszönhetően szüntelen egyre behatóbban sikerül feltérképezni a világűr lokális területét. Némely planetáriumot nemcsak a tudósok, hanem belépő ellenében a kíváncsi látogatók is felkereshetik.

Pannon Csillagda, Bakonybél

Bakonybél békés, aprócska falvában épült a Pannon Csillagda, melynek impozáns épülete már kívülről is lenyűgözi az embert. Az érkezők megismerkedhetnek a csillagászat történetével, aminek fontosabb momentumait egy kiállításon lehet megtekinteni. A jegyár a 3D planetárium show megtekintését is magában foglalja. Ezenkívül 3D-s mozira is válthatnak jegyet a vendégek, a pontos időpontokról és a nagyjából 20-25 perces filmekről a recepciónál lehet érdeklődni.

pannon csillagda

Nem mellékesen egész Magyarország legmodernebb digitális planetáriumának ad otthont, aminek működésébe csak a zord időjárás szólhat bele - de az esetek túlnyomó részében a csillagdában betekintetést lehet nyerni a kozmosz rejtélyes világába. Az óriási távcsövön napkitöréseket, napfoltokat is nézhetnek a látogatók. Alkalmanként éjszakai távcsöves bemutatókra is jegyet lehet venni, ezeknek az ára 2700 forint, nappal, tehát 10:00-18:00 között pedig a kedvezményes jegyár 1900, a felnőtt pedig 2300 forintba kerül.

Piszkéstetői Obszervatórium, Mátraszentimre

A 944 méter magas Piszkéstető Mátraszentimre, Magyarország legmagasabban fekvő településének vonzáskörzetében helyezkedik el. A csaknem érintetlen erdei helyszínen 1960 óta működik obszervatórium. Három távcsőkupolát is építettek, és itt található Magyarország legnagyobb, két emelet magas csillagászati távcsöve is, az RCC-teleszkóp.

piszkéstető 1

Nagyjából 1-1,5 órás vezetett túrán járható be a Piszkéstetői Obszervatórium területe és a csillagvizsgáló kupolák, ezenkívül az éppen folyó kutatásokat, tehát például a Föld felé repülő meteorokat is meg lehet nézni. A csütörtököt kivéve mindennap 14:00-kor indított csoportos vezetéseken a csillagászok munkásságával, történetével és a csillagvizsgáló berendezéseivel lehet megismerkedni. Éjszakai látogatásra nincs lehetőség, mert akkor végeznek kutatásokat a csillagászok.

Varázstorony, Eger

Az egri Varázstorony nagy látványossága a camera obscura, pedig csillagdája is különleges. A közel 60 négyzetméteres, félgömb alakú vetítőfelületén a vendégek különböző, a világűrt bemutató előadásokat tekinthetnek meg, a csillagos égtől kezdve a csillagképeken át egészen a kozmológia fejlődési útjáig számos téma közül választhatnak az érkezők. Minden esetben valósághű képi világot mutatnak a speciális vetítéseken.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az előadások nagyjából 45 percesek, és legalább 5 résztvevővel indulhat a vetítés. A felnőttjegy 1500, a diák- vagy nyugdíjasjegy pedig 1000 forintba kerül.

Kiss György Csillagda, Nagyszénás

Az 1970-es évek végén, 80-as évek elején alapították meg a Kiss György Csillagdát Nagyszénáson, Békés megyében. Ugyan pontos dátuma nem ismert, annyi bizonyos, hogy egy amatőr csillagász, Kiss György hozta létre, aki először csillagászati szakköröket vezetett. Később teleszkópokat építtetett, és kapott ajándékba, amiknek köszönhetően már hat távcső is rendelkezésre áll, amivel a csillagos eget kémlelhetik az érdeklődők - így jött létre a csillagda.

Kiss György Csillagda

A mai napig tartanak ott csillagászati szakköröket, csak a neve változott Mira Csillagászati Szakkörre. A hangulatos helyszínen októbertől májusig lehet rácsodálkozni minden pénteken, előre egyeztetett időpontban az égbolt ragyogó csillagaira vagy különböző égitestekre. A csillagda látogatása teljesen ingyenes, hogyha valaki a szakkörön szeretne részt venni, annak éves díja 1500 forint.

Egy másik bolygóról jöttek, állítják a falu lakói

A dogon törzsre kilencven éve figyelt fel a tudományos világ - elképesztő csillagászati ismeretekkel rendelkeznek.

Egy másik bolygóról jöttek, állítják a falu lakói: csupán 90 éve fedezték fel a dogonokat

A dogon törzsre kilencven éve figyelt fel a tudományos világ - elképesztő csillagászati ismeretekkel rendelkeznek.

Elolvasom

(Cikken belüli képek forrása: Wikipédia/Thaler TamasKiss György Csillagda, Indafotó/Rácz Miklós, Distant Gates, borítókép forrása: Wikipédia/Lacalaca85.)

Ezt is szeretjük