Európa egyetlen sivataga különös hely: csak 4 napot esik az eső évente

Tudtad, hogy Európán belül is található sivatag, ami közel 300 négyzetkilométer kiterjedésű?

tabernas nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dél-spanyol Andalúziában elhelyezkedő, természetvédelmi övezetnek nyilvánított Tabernas-sivatag nem az ember kártékonyságának köszönhetően száradt ki. Ma már ennek is örülhetünk.

Sokan hajlamosak arra, hogy csak a hagyományos homoksivatagokat tekintsék a szó szoros értelmében vett sivatagoknak, pedig annak megannyi fajtája van. A szikla-, kő-, kavics-, agyag- és sósivatagok világát ilyenkor kifelejtik a sorból. A Tabernas egyike az úgynevezett kősivatagoknak, és Spanyolországban található.

Élet a Tabernas-sivatagban

Sivatagi és félig száraz időjárás jellemzi a térséget, melyet északról a Sierra de Los Filabres-hegység, délen és délkeleten pedig a Sierra de Alhamilla keretezi. Ezek a területet elzárják a Földközi-tenger felől áramló párás levegőtől. Emellett évente 3000 órát, azaz durván 125 napot perzsel a Nap melege, és csupán csak négy napot esik az eső!

Ezek után azt gondolhatnánk, hogy nem sok állat és növény élheti túl ezeket az embertelen körülményeket, de ez nagy tévedés. Növények közül természetesen a meleg- és sótűrő - halofita - fajtákkal találkozhatunk, ilyen többek között a gyönyörű, lila virágú sóvirág, illetve a mennyei vaníliaillatú gyújtoványfű. Sőt, a kiszáradt folyómedreknél még a sokak által ismert leander is felbukkan.

Természetesen meleg- és szárazságkedvelő állatok is örömmel lakják a kietlen vidéket, mint a hegyesorrú sikló vagy a tüskés lábú gyík, sőt, a kiszáradt medrek környékén még tavi békákkal, nádi varanggyal vagy akár gyémántteknőssel is lehet találkozni. A sivatag egét a héjasas uralja, a szárazföldön pedig 20-féle emlősállat él, köztük a mediterrán sün. Veszélyes állatok közül a skorpiók, tarantulák és fekete özvegyek a kiemelendő példák - ugyan az utóbbinak nem a halálos fajtája él Európa egyetlen sivatagában.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Tabernas-sivatag kincsei

Meglepőnek hathat, de itt található egész Európa egyik legfontosabb csillagászati központja, a Grégal-kastélyban. És ez nem minden. A térség nyújtotta látkép többek között a westernmágus Sergio Leone spagettiwesternjeinek is otthont adott. Már az 1950-es évektől kezdve forgattak a sivatagban, így jelenleg is három stúdiónak ad helyet. Több száz film között itt született meg az Egy maréknyi dollárért, a Pár dollárral többért, A Jó, a Rossz és a Csúf és a Volt egyszer egy vadnyugat kultfilmek is. A méltán híres Fort Bravo nevű westernfalut és egyben díszletet bárki meglátogathatja. 

Túravezetőkkel is érdemes lehet felfedezni a különböző egyedi programokat. Akit jobban érdekel a sivatag élővilága, dzsiptúrákon is részt vehet, de akár a hatalmas területen fekvő napenergia-gyűjtő rendszert is meg lehet látogatni. Érdemes tudni, hogy a legtöbben itt már egyáltalán nem beszélnek angolul, számítani kell arra, hogy főleg spanyolul, esetleg franciául tudó helyi lakosokkal lehet találkozni.

Sivatag Magyarországon?

Bármennyire is meglepő a spanyol sivatag, minisivatagokat szinte bárhol láthatunk, még Magyarországon is. Ugyan az emberi tevékenységek következtében a mai napig átalakulás alatt állnak ezek az apró kopár foltok, nem véletlenül kapta hazánk egyik térsége a Homokhátság nevet.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük