Káprázatos fotók a sivatag fekete vizéről - A Szahara rejtett természeti csodája

Mivel nehezen megközelíthető, kevés turista keresi fel a különleges színű kis tavacskát.

szahara-teve-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet ezernyi lélegzetelállító, rejtett természeti csodával rendelkezik, mely szinte érintetlen az emberi kéztől. Ilyen a Közép-Afrikában, Csád északkeleti részén található Guelta d'Archei is, mely fekete színű vizével, gazdag állatvilágával még különlegesebbé teszi a világ legnagyobb sivatagának ezen részét.

A Guelta d'Archei valószínűleg a legismertebb guelta a Szaharában. A guelta valójában hasonló képződmény, mint az oázis, egy állandó vízfelülettel rendelkező vízgyűjtőt jelent, melynek létrejötte többnyire annak köszönhető, hogy a vize a talajból tör fel, és állandó állóvizeket hoz létre.

View this post on Instagram

#vadiarşi #africa #chad

A post shared by Bora Kasırga (@borakasrga) on

Az egy méter mély tavacska körül hatalmas területen csak a forró sivatag húzódik. Nem véletlenül mondják, hogy a Szahara rejtett természeti kincse: olyan nehezen megközelíthető, hogy a turisták terepjárókkal 900 kilométeren, nagyjából négy napnyi utazással tudnák csak megközelíteni, a helyszín pedig több órás gyaloglással lenne elérhető.

Ezért fekete a tó vize

A Guelta d'Archei lehetővé teszi az állatvilág túlélését a sivatag közepén. A víz hőmérséklete általában hűvös a környező sziklák árnyékoló hatásának köszönhetően. Vad tevecsordák enyhítik ott szomjukat, a tóban pedig nílusi krokodilok tanyáznak, melyek halakkal táplálkoznak. Bár elsőre úgy tűnhet, az árnyék űz velünk csalóka tréfát, a víz valójában fekete: az ide járó tevék ürüléke festi ilyen színűre, egyébként viszont iható minőségű.

A környező sziklákon a középső-holocén korból való sziklarajzokra bukkantak, melyek bizonyítják, hogy a mai Szahara területe valamikor jóval csapadékosabb volt - mocsarak és folyók sokféle állat életterét biztosították.

Csodaszép európai kisvárosok

Bár egyetlen összeállításban képtelenség Európa összes gyönyörű kisvárosát bemutatni, igyekeztünk minél több látványos célpontot összegyűjteni, melyek jó alternatívát nyújtanak azoknak, akik szeretnének egy kicsit utazgatni az ezerarcú Európában, de egy kicsit másra vágynak.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük