Igazi tündérvilág rejtőzik Dél-Tirolban: türkizszínű tavat rejtenek a fenséges hegycsúcsok

A Dolomitok legszebb vidéke az Alpokban, Olaszország igazi kis ékszerdoboza.

Braies-tó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki egyszer a Dolomitok mesés vidékére téved, garantáltan örökre emlékezni fog a táj varázslatos, páratlan szépségére. A hegység az Alpok részeként Európa talán legszebb hegyvidéke, mely 2009 óta szerepel a UNESCO Világörökség listáján.

Itt található a Pragsi- vagy más néven Braies-tó, Dél-Tirol aprócska tava, a Puster-völgy mellékvölgyében, a festői Pragsi-völgyben. A meseszép természeti képződmény 1,2 kilométer hosszú, 3-400 méter széles, és körülbelül 17 méter mély. Aki szereti a természetet, a magas hegyeket, és úgy érzi, lelke megnyugvást talál vízközelben és erdei ösvényeken, az bizonyára azonnal beleszeret a kristálytiszta vizű tóba.

Kiváló lehetőség a túrázásra

Mivel három oldalról is hegycsúcsok zárják közre, a túrázás és a kirándulás szerelmesei minden szögből megcsodálhatják a Braies-tavat. A tó autóval jól megközelíthető, majd gyalog körülbelül egy óra alatt körbejárható.

Az út során pedig nemcsak a tóban, hanem a Corda del Becco sziklafalaiban is gyönyörködhetsz. Ha az embernek olyan érzése támad, mintha már látta volna a hegyet, az nem a véletlen műve: lelkes természetfotósoknak hála ugyanis gyakran visszaköszön a háttérképeken. Hogy milyen érzés megmászni az egyszerre gyönyörű és félelmetes hegycsúcsot, egy lelkes magyar túrázó blogjából megtudhatod.

Lavinaveszély miatt télen gyakran lezárják a turistautat, ellenben a nyári hónapokban rengetegen felkeresik, hogy kikapcsolódjanak, és hűsöljenek kicsit a csodás környezetben. Akik pedig a meleg idő ellenére is a kirándulást választják, megtapasztalhatják, hogyan töpörödik össze alattuk a táj, miközben egyre magasabbra törnek a sziklavilágban.

Ősi legenda fűződik a Braies-tó kialakulásához

Ha hihetünk a mendemondáknak, akkor a Braies-völgy vidékén valaha mogorva vademberek éltek. Nem voltak ők gonoszok, csak kissé zord külsejűek, és fenntartással viszonyultak az idegenekhez. Egyvalamit viszont nagyon szerettek, méghozzá a környező hegyvidékek eldugott, csillogó aranyait. 

Egy napon pásztorok érkeztek a völgybe állataikkal. Miután a vademberek feloldódtak, megmutatták nekik aranyból készített ékszereiket, sőt, rengeteget odaajándékoztak nekik. Sajnos a pásztorok nem értékelték a gesztust, az arany csillogása és a kapzsiság erősebbnek bizonyult, így inkább meglopták jótevőiket. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A történtek miatt rövidesen viszály támadt a két nép között, így a vademberek bosszúból forrást fakasztottak a völgyben. A legenda szerint így keletkezett a Braies-tó, ami örökre elzárta az utat a telhetetlen pásztorok előtt.

Csodaszép európai kisvárosok

Bár egyetlen összeállításban képtelenség Európa összes gyönyörű kisvárosát bemutatni, igyekeztünk minél több látványos célpontot összegyűjteni, melyek jó alternatívát nyújtanak azoknak, akik szeretnének egy kicsit utazgatni az ezerarcú Európában, de egy kicsit másra vágynak.

10 európai kisváros, ahonnan sosem mennénk haza: tündérvilágot rejtenek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük