Idősebb lehet a Napnál a rejtélyes meteorit: az élet kialakulásával is összefüggésbe hozták

A Murchison-meteort a mai napig vizsgálják a tudósok: ez a legösszetettebb, amit valaha találtak.

Murchison-meteorit élet kialakulása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Murchison-meteorit a legvizsgáltabb meteorit a földön. 1969-ben Ausztráliában, Murchison városától nem messze csapódott a bolygónak. 

2020 januárjában derült ki, hogy a világ legrégebbi anyaga, hétmilliárd évével még a Földnél, sőt az egész Naprendszernél is idősebb lehet. Keletkezését tekintve bolygóközi szemcsék összetapadásával jöhetett létre. Ez a kozmikus por a csillagok pusztulása során keletkezik, és a bolygók közötti térben, a csillagtestek közelében lebeg - csillagpornak is hívják. 

Murchison-meteorit 

Feltehetően hétmilliárd évvel ezelőtt hatalmas csillagpusztulás mehetett végbe, amiből olyan mennyiségű por tapadt össze az évmilliók során, ami eddig soha nem látott méretű meteoritot hozott létre. Nagyságát jól demonstrálja, hogy a becsapódást követően 13 négyzetkilométeres körzetben szóródtak szét darabjai, átszakítva háztetőket és pajtákat is.

A Murchison-meteor egyik darabja.
A Murchison-meteor egyik darabja.
Fotó: Basilicofresco / Wikipedia CC BY-SA 3.0

A több mint 100 kiló tömegű meteorit a széntartalmú chritritek CM csoportjába tartozik. Ez azt jelenti, hogy víz jellegű folyadék volt a felszínén a Földre érkezés előtt. Ezenkívül több mint 15 aminosavat, az élethez szükséges alapvető összetevőket azonosítottak rajta több kutatása során is. Ezeknek a molekuláris összetétele kizárja, hogy a Földről származnának.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Több mint ötven éve vizsgálják a különös, földön kívüli eredetű anyagot, mely az aminosavakon kívül cukrokhoz kapcsolódó vegyületeket és karbonsavakat is tartalmaz. Köztük a ribóz nevű szénhidrátot is, az RNA létfontosságú elemét. Úgy működik, mint egy üzenetvivő molekula, ami a DNS genetikai instrukcióit másolja le.

Az élet kialakulása

A Murchison-meteoriton talált minták bizonyítják, hogy a szerves vegyületek, amelyek a genetikai kód alkotóelemei, már jelen lehettek a korai Naprendszerben, és valószínűleg kulcsszerepet játszottak az élet eredetében.

Így néz ki egy pusztuló csillag.
Így néz ki egy pusztuló csillag.
Fotó: Universal History Archive

A Föld keletkezésekor ezek az apró, kozmikus szemcsék a földfelszínre érve befolyásolhatták az organizmusok keletkezését, ami magyarázatot adhat az élet kialakulására is. Ezenkívül a kutatók azt is megtudták, hogy a bolygóközi szemcsék akár ilyen nagy mértékben is összetapadhatnak. Ezek további vizsgálatára még lehet számítani a jövőben.

Olyasmit tartalmaz a meteorit, ami nincs: kicsivel a naprendszerünk születése után keletkezhetett

A múzeumban tartott meteorit titka csaknem örökre rejtve maradt a tudomány és az emberiség előtt. Belsejében kimutattak ugyanis egy ásványt, amely röviddel azután keletkezhetett, hogy a naprendszerünk 4,5 milliárd éve megszületett.

Olyasmit tartalmaz a meteorit, ami nincs: kicsivel a naprendszerünk születése után keletkezhetett

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Wikipedia, Getty Images Hungary, borító-és ajánlókép forrása:  United States Department of Energy / Wikipedia )

Ezt is szeretjük