Gigászi méterű aszteroida közelít a Földhöz: van okunk a félelemre?

Az égitest szélessége a 290-650 métert is elérheti, míg a dubaji Burdzs Kalifa 828 méter magas.

meteor '
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell ahhoz tudósnak lenni, hogy valaki kitalálja, minél nagyobb egy becsapódni készülő aszteroida, annál nagyobb pusztítást hagy maga mögött. Bár a kisebb meteoritokat az emberi szem nem érzékeli, a nagyobb aszteroidák félelemre adhatnak okot.

A NASA előrejelzése szerint ugyanis kevesebb mint egy hónap múlva gigászi méterű aszteroida halad majd el a Föld mellett. A 2000 QW7 jelzésű égitest szélessége a 290-650 métert is elérheti, míg a világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa 828 méter magas.

A világ legnagyobb aszteroidája közeledik

A Live Science tudósított elsőként a jelenségről, miszerint az objektum 5,3 millió kilométerre közelíti majd meg a bolygót. Az említett 2000 QW7 egy földközeli objektum, vagyis olyan égitest, amely keringése során 1,3 csillagászati egységnél közelebb kerülhet a Földhöz.

Viszonyításképp egy csillagászati egység a Nap-Föld távolságának, körülbelül 149,5 millió kilométernek megfelelő távolság. Az aszteroida utoljára 2000 szeptemberében járt ilyen közel a Földhöz, az idei elhaladása után pedig legközelebb 2038 októberében tér vissza. Közölték azt is, hogy az objektum nem jelent veszélyt a bolygónkra, mert biztonságos távolságban halad el.

A Földtörténet legnagyobb átmérőjű krátere

A Föld legnagyobb átmérőjű becsapódási eredetű kráterét a Dél-afrikai Köztársaság területén, Free State tartományban, a Vaal folyó völgyében fedezték fel a tudósok. A Vredefort-kráter átmérője nem kevesebb mint 300 kilométer.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kráter nemcsak azért különleges, mert ez a legnagyobb ismert képződmény, de egyben a dél-afrikai az egyetlen több sáncgyűrűvel rendelkező földi krátermaradvány. Amihez hasonlók csupán a Holdon léteznek. Pontosan ezért az UNESCO 2005-ben világörökségi helyszínnek minősítette a Vredefort-kráter maradványait.

Mekkora aszteroida végezhetne az emberiséggel?

Erre a kérdésre kereste Brian Todd geológus a választ még 1997-ben,  miután kollégáival több alternatívát felállított a lehetséges pusztításról. Arra jutottak, hogy egy megközelítőleg 96 kilométer átmérőjű aszteroida képes lenne erre. 

Egy fél mérföldes, vagyis körülbelül nyolcszáz méteres szikla százezer megatonna TNT felrobbanásának megfelelő energia felszabadulásával járna. Ez hatalmas pusztítással járna, de korántsem végezne az összes élőlénnyel. Az 1600 méteres meteorit már annyi port juttatna a légkörbe, hogy az globális lehűlést okozna. Ráadásul ezek még csak meg sem közelítik a dinoszauruszokat kipusztító 5-15 kilométer átmérőjű aszteroidát.

Egy ekkora horderejű becsapódás valószínűleg emberek milliárdjait megölné. De ha valaki nem is halna meg azonnal, rövid időn belül akkor is éhen halna. Bár a tudósok szerint az éhínség ellenére is maradna néhány túlélő. Nem sok, de azért nem halna ki teljesen az emberiség. Toon arra tippel, hogy egy 96 kilométer átmérőjű aszteroida nemcsak az emberiséget, de néhány mikrobát leszámítva az összes élőlényt lesöpörné a Föld színéről.

Milyen egy meteor belseje?

Sok gyerek előszeretettel szerel szét a játékokat, hogy megtudja, milyenek azok belülről. Az ilyen emberek felnőttként már nem Matchboxokat és játékbabákat, hanem olyan dolgokat nyitottak meg, amiktől a lélegzeted is eláll. Eddig legfeljebb természetfilmekben lehetett elcsípni az alábbiakhoz hasonló képeket.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük