Ijesztő felfedezést tettek a kutatók a Földbe csapódott meteorokkal kapcsolatban
Egy friss, ausztrál kutatás némileg aggasztó következtetéseket vont le a meteorok gyakoriságáról.

meteor - cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 892 méter széles Wolfe Creek-kráter Nyugat-Ausztráliában található, és a tudósok sokáig úgy vélték, hogy körülbelül 300 ezer éves lehet. Egy friss vizsgálat azonban megcáfolta ezt, és az új eredményekből kissé ijesztő következtetéseket lehet levonni.

A kutatás vezetője dr. Tim Barrows a Portsmouthi Egyetemről, aki kétféle vizsgálatot végzett el. Az egyik a becsapódáskor keletkezett homokdűnék korát tanulmányozta, a másik pedig azokat a kőzeteket vizsgálta, amelyek a becsapódás előtt még a föld alatt voltak. Az ütközéskor felszínre került köveken megvizsgálták, hogy mióta éri őket napfény, azaz hogy mikor történt a becsapódás.

Mindkét vizsgálat azt az eredményt hozta, hogy a kráter sokkal fiatalabb, mint eleinte gondolták: 300 ezer évvel ezelőtt helyett 120 ezer évvel ezelőttre teszik a becsapódás idejét.

Wolfe Creek-kráter
Wolfe Creek-kráter

Ezzel már hétre emelkedik azoknak a meteorbecsapódásoknak a száma, melyek az elmúlt 120 ezer évben érték a Földet - és ez még mindig csak Ausztrália. Az ország geológiája miatt itt lehet a becsapódások helyszínét a legjobban megvizsgálni, de természetesen számos olyan kráter lehet még, amit a kutatók nem tudnak elemezni. Ezek lehetnek tenger mélyén, jég alatt, vagy éppen sivatagban, ahol a szélnek köszönhetően a homok már rég betemette a krátert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Milyen következtetést lehet levonni ennek a kutatásnak az eredményéből? Azt, hogy jóval gyakrabban csapódnak be meteorok a bolygóba, mint azt korábban gondolták: 17 ezer év helyett akár 180 évente is meglátogathat egy-egy aszteroida. 

Élet a Marson?

Ez alapján az érdekes vizsgálat alapján a giliszta és a paradicsom is megél a marsi homokban.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük