Olyasmit észlelt a Hubble űrtávcső a világűrben, amire eddig nem volt példa

Az eddigi legnagyobb távolságban észlelt csillagot a Hubble űrteleszkóp.

GettyImages-73075390

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Soha még olyan nagy távolságból nem észleltek csillagot űrteleszkóppal, mint a Hubble segítségével felfedezett Earendel, amely 12,9 milliárd fényévnyire van a Földtől. Ilyen nagy távolságból a teleszkópok általában csillagok millióiból álló galaxisokat lennének képesek érzékelni - írta a BBC hírportálja.

A Hubble ezzel szemben egyetlen csillagot, az Earendelnek keresztelt égitestet vette észre egy természeti jelenség segítségével, amely a zoomobjektív használatára hasonlít. Ezt a jelenséget gravitációs lencsének hívják. Ha a megfigyelés irányában található egy nagy galaxishalmaz, akkor ennek a gravitációs vonzása meghajlítja és felnagyítja a mögötte lévő tárgyakról érkező fényt.

Ezek az objektumok általában további galaxisok, de ebben az esetben az Earendel a gravitációs lencse egy szerencsés pontjában helyezkedett el. - Ha a legjobb pontot találjuk el, ahogy ebben az esetben nekünk sikerült, akkor a nagyítás akár ezerszeres is lehet - mondta el Brian Welch, az amerikai Johns Hopkins Egyetem PhD-hallgatója.

A korábbi rekordot a kilencmilliárd fényévnyire lévő, Icarus nevű csillag tartotta, ezt szintén a Hubble kapta lencsevégre. Az Earendel óangol szó, amely hajnalcsillagot vagy felkelő fényt jelent. A Hubble felvételén nem sok a látnivaló, csak egy halvány folt egy hosszú fényíven, amit a Napkeleti Ívnek elnevezett lencse teremtett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Earendel méretében bizonytalanok a tudósok. Legalább ötvenszer akkora, mint a Nap, de a nagyítás pontos arányától függően jóval nagyobb is lehet. Ha csak ötvenszer nagyobb a Napnál, akkor is a valaha megfigyelt egyik legnagyobb csillagról van szó.

A tudósok szerint nagyon valószínű, hogy amit a Hubble észlelt, az valójában egy kettős csillag. Az ilyen párosokban a két objektum egymáshoz közel helyezkedik, ami nagyon gyakori. Ilyen esetekben a páros egyik tagja nagyobb, és ennek a fénye az uralkodó. Welch és kollégái felfedezésüket a Nature tudományos lap friss számában tették közzé.

Kiemelt kép: Getty Images

6 izgalmas NASA-fotó

A világűr megszámlálhatatlan titkot és meseszép fotótémákat rejt.

Ezt is szeretjük