Olyasmit észlelt a Hubble űrtávcső a világűrben, amire eddig nem volt példa
Az eddigi legnagyobb távolságban észlelt csillagot a Hubble űrteleszkóp.

GettyImages-73075390
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Soha még olyan nagy távolságból nem észleltek csillagot űrteleszkóppal, mint a Hubble segítségével felfedezett Earendel, amely 12,9 milliárd fényévnyire van a Földtől. Ilyen nagy távolságból a teleszkópok általában csillagok millióiból álló galaxisokat lennének képesek érzékelni - írta a BBC hírportálja.

A Hubble ezzel szemben egyetlen csillagot, az Earendelnek keresztelt égitestet vette észre egy természeti jelenség segítségével, amely a zoomobjektív használatára hasonlít. Ezt a jelenséget gravitációs lencsének hívják. Ha a megfigyelés irányában található egy nagy galaxishalmaz, akkor ennek a gravitációs vonzása meghajlítja és felnagyítja a mögötte lévő tárgyakról érkező fényt.

Ezek az objektumok általában további galaxisok, de ebben az esetben az Earendel a gravitációs lencse egy szerencsés pontjában helyezkedett el. - Ha a legjobb pontot találjuk el, ahogy ebben az esetben nekünk sikerült, akkor a nagyítás akár ezerszeres is lehet - mondta el Brian Welch, az amerikai Johns Hopkins Egyetem PhD-hallgatója.

A korábbi rekordot a kilencmilliárd fényévnyire lévő, Icarus nevű csillag tartotta, ezt szintén a Hubble kapta lencsevégre. Az Earendel óangol szó, amely hajnalcsillagot vagy felkelő fényt jelent. A Hubble felvételén nem sok a látnivaló, csak egy halvány folt egy hosszú fényíven, amit a Napkeleti Ívnek elnevezett lencse teremtett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Earendel méretében bizonytalanok a tudósok. Legalább ötvenszer akkora, mint a Nap, de a nagyítás pontos arányától függően jóval nagyobb is lehet. Ha csak ötvenszer nagyobb a Napnál, akkor is a valaha megfigyelt egyik legnagyobb csillagról van szó.

A tudósok szerint nagyon valószínű, hogy amit a Hubble észlelt, az valójában egy kettős csillag. Az ilyen párosokban a két objektum egymáshoz közel helyezkedik, ami nagyon gyakori. Ilyen esetekben a páros egyik tagja nagyobb, és ennek a fénye az uralkodó. Welch és kollégái felfedezésüket a Nature tudományos lap friss számában tették közzé.

Kiemelt kép: Getty Images

6 izgalmas NASA-fotó

A világűr megszámlálhatatlan titkot és meseszép fotótémákat rejt.

Ezt is szeretjük