A világ leggazdagabb embere óriási pénzadománnyal harcol napjaink legnagyobb veszélye ellen
Jeff Bezos adománya sokat segíthet a klímavédelmi programokban.

bezos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tízmilliárd dollárt, vagyis több mint 3100 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánl fel klímavédelmi célokra Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, aki egyebek mellett az Amazon internetes áruház alapítója és a The Washington Post című amerikai napilap tulajdonosa.

Az Instagram-oldalán tett bejelentésében Bezos úgy fogalmazott: másokkal együtt szeretné a pusztító hatású klímaváltozás elleni küzdelem új útjait feltárni. Ennek érdekében a Bezos Föld Alapítvány - Bezos Earth Foundation - már az idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és nem kormányzati szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását adományokkal és ösztöndíjakkal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Today, I’m thrilled to announce I am launching the Bezos Earth Fund.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Climate change is the biggest threat to our planet. I want to work alongside others both to amplify known ways and to explore new ways of fighting the devastating impact of climate change on this planet we all share. This global initiative will fund scientists, activists, NGOs — any effort that offers a real possibility to help preserve and protect the natural world. We can save Earth. It’s going to take collective action from big companies, small companies, nation states, global organizations, and individuals. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I’m committing $10 billion to start and will begin issuing grants this summer. Earth is the one thing we all have in common — let’s protect it, together.⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ - Jeff

Jeff Bezos (@jeffbezos) által megosztott bejegyzés,

- A klímaváltozás a Földünket fenyegető legnagyobb veszély - írta a közösségi oldalon Bezos. Hangsúlyozta azt is, hogy a bolygó megmenthető, de ehhez a nagyvállalatok, a kis cégek, a nemzetállamok, a globális szervezetek és az egyének közös akciója szükséges.

Az 56 éves Bezost - akinek vagyonát a Forbes magazin több mint 130 milliárd dollárra becsüli - korábban a saját vállalkozásainak a munkatársai is cselekvésre sürgették a környezet védelme érdekében, és szemére hányták, hogy finanszírozza az évente egymilliárd dollárba kerülő Blue Origin nevű űrprogramot, amelynek nagyon nagy az úgynevezett karbonlábnyoma.

Idén januárban több száz Amazon-alkalmazott írta alá azt a levelet, amely erőteljesen bírálta a céget, mert nem tesz eleget a környezet védelméért, a globális felmelegedés csökkentéséért, noha tavaly szeptemberben Bezos azt ígérte, hogy 2040-ig eljut a nulla karbonkibocsátásig, és 2030-ra 100%-ig átáll a megújuló energiákra.

Bezos bejelentése után elemzők meg is jegyezték: éppen az Amazon számára jelent nagy kihívást az ígéret, hiszen az internetes óriásvállalat évente mintegy tízmillió csomagot szállít ki autóval, dízellel működő mikrobusszal és részben drónnal, tehát nagy a szénlábnyoma. A szénlábnyom, vagy más néven karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik fokmérője. Segítségével számszerűsítik, hogy az emberiség - életmódjával vagy munkája révén - mennyiben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Kiemelt kép: Getty Images/Bloomberg

Steve Irwin családja 90 ezer állatot mentett meg az ausztrál tűzvésztől

A 2006-ban elhunyt Steve Irwin családja a vadállatok védelmére kelt. Lánya, Bindi Irwin Instagram-oldalán jelentette be, hogy 90 ezer megmentett élőlényt kezeltek a kórházukban. A néhai krokodilvadász biztosan büszke lenne szeretteire azért, hogy ilyen alázatos munkát végeztek a nehéz időkben.

Ezt is szeretjük