Egy komoly veszély, amire sokan nem figyelnek vásárlás közben - Most még aktuálisabb

Így védd meg magad a karácsonyi vásárlás alatt a zsebtolvajoktól.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony előtti utolsó héten csúcsra járnak az adventi vásárok, a bevásárlóközpontok, a hipermarketek és a piacok. Ebben az időszakban minden évben megemelkedik a zsebtolvajlások száma, hiszen az emberek figyelmetlenebbek a szokásosnál. Kovács Ildikó önvédelmi instruktor szerint a fáradtság és a szétszórtság miatt válhat valaki áldozattá.

- Statisztikai adatok bizonyítják, hogy advent utolsó hetében jelentős mértékben megnő a lopások száma akár a vásárlások során, akár a tömegközlekedési eszközökön - mutat rá Kovács Ildikó önvédelmi instruktor, aki szerint a zsebtolvajok olyan gyorsan és észrevétlenül dolgoznak, hogy gyakran csak órákkal később vesszük észre, hogy kiloptak valamit a táskánkból.

- A zsebesek ellen csak úgy védekezhetünk, ha kellőképpen figyelmesek vagyunk - teszi hozzá. A szakértő szerint megfelelő körültekintéssel már az első jeleknél megelőzhetjük a zsebtolvajlást. - Ha valaki a tömött buszon, a mozgólépcsőn vagy éppen az adventi vásárok forgatagában szorosan mellénk áll, lökdös, megpróbál eltolni, az egyértelműen utalhat arra, hogy a táskában vagy a zsebben lapuló értékekre pályázik - magyarázza.

Úgy véli, ilyenkor nagyon jó megoldás lehet a lökésnél az ellentartás, határozottságot és stabilitást sugározva, emellett jó lehet hangosan rá is szólni az illetőre, így felhívva a környezetünk figyelmét is a veszélyre. Kovács Ildikó szerint rendkívül fontos, hogy a táska mindig zárva legyen, lehetőség szerint elöl hordva, vagy a hónunk alá szorítva, hiszen így a tolvajok nem férnek hozzá a cipzárhoz.

Kik vannak a legnagyobb veszélyben?

A kismamák gyakran a babakocsira akasztják táskájukat vásárlás közben, így a zsebesek szabad prédaként tekintenek rájuk. Szintén a legvédtelenebbek közé tartoznak az idősek, akik többsége ráadásul jó szándékúan tekint mindenkire. A karácsonyi időszakban azonban a szakértő szerint nem árt, ha gyanúval élnek akkor, ha valaki túlságosan is segítőkésznek bizonyul, és átvenné tőlük a táskák cipelését.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Könnyen lehet ugyanis, hogy abban a pillanatban, hogy megfogják az ajándékokkal megrakott szatyrot, már nem a zebrán akarják átkísérni az idős áldozatukat, hanem sarkon fordulva elrohannak - teszi hozzá Kovács Ildikó. Az önvédelmi oktató szerint, ha mégis megtörténik a baj, és észlelted, hogy ellopták a telefonodat vagy pénztárcádat az összes irattal együtt, azonnal fordulj a rendőrséghez.

- Egyrészről feljelentést kell tenni, másrészről jelezni kell a személyi igazolvány és a többi irat elvesztését. Értesíteni kell a bankot, zároltatni a hitelkártyákat, és hasonlóképpen kell eljárni a mobiltelefonnal is - magyarázza. Amennyiben pedig a lakáskulcs is eltűnt a többi holmival együtt, haladéktalanul ki kell cseréltetni a zárakat, hogy megelőzhetők legyenek a további, immáron nagy értékű lopások.

Furcsa okból gyűjtötte a férfi a kiégett villanykörtéket: csodás terve volt velük

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük