Átélheted, milyen vakként egy csodálatos koncert - Vaksötétben lép fel Szalóki Ági és Németh Juci

Amikor elveszítünk egy érzéket, az felerősíti a többit. Az érzékelés működésének elvesztésén alapuló izgalmas kísérletnek adnak teret a Bodor Tibor Kulturális Egyesület zenei estjei.

Vaksötét koncert a Duna Palotában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismert zenészek lépnek fel közel egy egyórás koncerten, csupán egyvalami más: teljes sötétség borul a színpadra és a nézőtérre egyaránt. Se reflektorok, se pislákoló fények, de még az Exit lámpa sem világít. De mégis mire jó egy színpadi produkció show-elemek nélkül?

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az érzékszervi túlterhelés aranykorát éljük. A technológia fejlődésével több ezer inger tódult be a hétköznapokba, folyton pittyeg-világít-villog valami körülöttünk. Ez a mindennapos ingergazdagság pedig egyre inkább ráébreszt minket arra, hogy a kevesebb több. 

Koncert, ami a látóknak is megmutatja, milyen vaksötétben zenét hallgatni

A Vaksötét koncertek lehetőséget adnak arra, hogy a fények kiiktatásával a zenehallgatás és a zenélés új dimenzióját jelenítsék meg. A sötét környezet nem kis kihívást jelent a zenészek számára, amellett, hogy a közönségnek is időbe telik alkalmazkodni a rendhagyó felálláshoz. A Bodor Tibor Kulturális Egyesület célja, hogy különleges zenei estjeivel felhívja a figyelmet azokra, akik nem láthatják a színpadokat, és nem olvashatják a műveket.

A szervezet fő célja más módon is segíteni a látássérülteket: önkéntesekkel készítenek hangoskönyveket. A kezdeményezés az Egyesület névadójával, Bodor Tibor színművésszel indult, aki a ‘60-as években közel 9 000 órányi hanganyagot olvasott fel. A digitalizálás után közel 400 könyv ma is az ő hangján érhető el. Az Odüsszeiától, Jókain át, egészen Rejtőig az ő hangján keresztül ismerik meg az irodalom nagyjait a látássérültek.

Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület alapítója és önkéntes elnöke, Bodor Tibor unokája innen vette fel a fonalat, és viszi tovább nagyapja önzetlen tevékenységét. - Nagypapám sokszor mondta, hogy ő most elmegy a vakokhoz, és egyáltalán nem kerekített nagy feneket ennek a munkának. Hajnalban kelt, hogy a színházi próbák előtt pár órát felolvasással töltsön. Ma már vannak gépi megoldások a felolvasáshoz, ezek azonban meg sem közelítik az emberi hang által adott élményt - mondta el az elnök.

- Aki játszott már szembekötősdit, tudja, mennyire fontos a bizalmi viszony a sötétben való boldoguláshoz. A hangoskönyveknek van egy ilyen oldala is, a látássérültek sokszor családtagként tekintenek a felolvasókra. A koncertek során hasonló energiák mozdulnak meg, elképesztő ereje van a sötétségnek ilyen értelemben is - tette hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Legközelebb augusztus 18-án a Duna Palota színháztermében lesz lehetőség megtapasztalni a különleges koncertélményt: Szalóki Ági, a Budapest Bárból is jól ismert Németh Juci, valamint Kollár-Klemencz László zenél majd, természetesen vaksötétben. Zongorán kísér Helle Maximilian. A műsoron Karády-dalok, francia sanzonok, régi magyar slágerek és magyar nóták lesznek. A koncert bevétele a Bodor Tibor Kulturális Egyesülethez kerül, amelyből a felolvasáshoz szükséges eszközöket és kulturális rendezvényeket finanszírozzák.

Időpont: 2021. augusztus 18. szerda, 19:00
Helyszín: Duna Palota
A jegyvásárláshoz kattints ide!

Kiemelt kép:  MTI/Mónus Márton; MTI/Zih Zsolt; MTI/Marjai János.

Különleges esküvői albumot kapott a vak menyasszony

Csodás ajándékkal lepte meg a vőlegény vak szerelmét. A menyasszony és édesanyja könnyekig hatódtak.

Különleges esküvői albumot kapott a vak menyasszony - Érezheti a képeken, amit nem láthat

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük