Egy magyar fiú zseniális ötlete: mi az az önkéntes felolvasás, és ki vehet részt benne?

Idén százéves a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége: ez jó alkalom arra, hogy az ember egy kis extra örömet szerezzen a látássérülteknek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az olvasás öröme semmivel sem összehasonlítható élmény, és mindenkinek meg kellene tapasztalnia, de sajnos vannak olyanok, akiknek erre önállóan nincs lehetőségük. Nekik segít a Bodor Tibor Kulturális Egyesület kezdeményezése, melynek lényege, hogy önkéntesek könyveket olvasnak fel, és az ezekből készült hanganyagot elérhetővé teszik a látássérültek számára.

Bodor Tibor, a Nemzeti Színház és a Madách Színház egykori színésze a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hangoskönyvtárának egyik legaktívabb felolvasója volt: közel kilencezer órányi hanganyagot rögzített. A színész 2000-ben elhunyt, ezt követően a gyűjteménybe alig készült új felvétel, pedig a modern irodalom remekeire is igény lenne. Ezért hozta létre a róla elnevezett egyesület az Önkéntes Felolvasók csoportját a Facebookon, ahová bárki jelentkezhet, aki szívesen szerezne örömet másoknak.

Az önkéntes felolvasásról

00:00:00 / 00:00:00

A 2017-es kezdeményezés célja, hogy idén augusztusig száz új könyvvel bővüljön a gyűjtemény, ehhez várják a segítséget, de nemcsak a felolvasásban: nagy szükség lenne technikusokra is, akik vállalnák, hogy a felvett hangot megvágják, és végleges, fogyasztható formába öntik. Emellett szívesen fogadnak bármilyen anyagi jellegű támogatást a háttérköltségek fedezésére, vagy akár tárgyi adományt, például diktafont vagy más technikai felszerelést.

Így kezdődött minden

Helle Maximilian, a szervezők egyike maga is látássérült, de nagy kultúrarajongó: odavan az irodalomért, és nagyon jól zongorázik. Segítőjével, Bartos Melindával 2013 óta dolgozik a projekten, melyet először Hangkölcsönzőnek hívtak, végül 2017-ben a jogi háttér megteremtése érdekében egyesületté alakultak, és Puskás Kata Szidónia marketinges közreműködésével adományokat gyűjtenek, jótékonysági eseményeket tartanak.

Az önkéntes felolvasás nagy előnye, hogy bárhol, bármikor végezhető, az ember úgy tehet jót, hogy az erre fordított időt maga határozza meg, és osztja be. Első lépésben próbafelvételt kell küldeni a hangkolcsonzo@gmail.com e-mail címre.

Ennek elején be kell mondani a nevet, majd Antoine de Saint-Exupéry Kis herceg című könyvének egy részletét kell felolvasni - a 13. fejezet első mondatától (mely így szól: "A negyedik bolygó az üzletemberé volt.") az oldal alján található utolsóig ("Semmit. Birtoklom őket."). A szervezők értékelik a hanganyagot, majd válaszlevélben elküldik az észrevételeiket, és értesítik a beküldőt arról, várják-e a felolvasók közé. Ha igen, a részletekről és a további teendőkről is tájékoztatnak az üzenetben.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Erről a nőről példát lehetne venni

Sarah Cummins esküvője az utolsó pillanatban meghiúsult, ezért úgy döntött, a drága vacsorát olyanoknak adja, akiknek a napi betevő megszerzése is gondot jelent. A menyasszony három nyoszolyólánya, az édesanyja és nagynénéi is segítettek a rendezvény lebonyolításában.

Lefújták a 8 millió forintos esküvőt: hajléktalanok ülték meg az elegáns vacsorát

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük