Rájöttek a tudósok, mi véd legjobban az UV-sugárzástól - Meglepő dologra bukkantak
Újabb bizonyítékot találtak arra, miért olyan fontos a környezet védelme.

fa-uv-sugárzás1
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korai juhar vagy más néven platánlevelű juhar nyújtja a legnagyobb védelmet az emberek számára a Napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben - állapították meg kanadai szakemberek, akik az Urban Forestry & Urban Greening című folyóiratban publikálták eredményeiket.

A Torontói Egyetem kutatói 16 olyan fafaj 64 példányát tanulmányozták, amelyek a torontói iskolaudvarokon és közparkokban leggyakrabban előforduló fajok közé tartoznak - írja a BBC hírportálja.

Hosszabb és forróbb nyarak várnak ránk

A szakemberek két nyáron át vizsgálták, hogy mekkora különbség van az UV-sugárzás bőrpírt vagy napégést okozó ereje között a különböző fák koronája és a szabad ég alatt állva. A tanulmány egyik társszerzője, Sivajanani Sivarajah szerint az északi féltekén még soha ezelőtt és világviszonylatban is csupán Ausztráliában, valamint Új-Zélandon végeztek eddig ilyen kutatást.

fa-uv-sugárzás3
Fotó: rotofrank / Getty Images Hungary

- A globális éghajlatváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint forróbb és hosszabb nyaraknak nézünk elébe itt északon - mondta a szakember. Hozzátette: - Úgy vélem, hogy fel kellene készülnünk ezekre a globális környezeti változásokra, és egészséges, élhető városok tervezésében kell gondolkodnunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

- A városi környezetben a Napból érkező ultraibolya sugárzás visszaverődik az épített szerkezetekről és kemény talajfelületekről. Az egyik módja annak, hogy csökkentsük az UV-visszaverődés hatásait, a lombkorona-fedettség növelése, és ez különösen fontos az olyan városi területeken, ahol a beton és egyéb kemény felületek miatt az emberek ki vannak téve a fokozott UV-sugárzás kockázatainak - húzták alá a kutatók tanulmányukban.

Ezek a fák adják a legnagyobb biztonságot

A szakemberek szerint a korai juhar után a kétszínű tölgy, az ostorfa és az európai bükk nyújtja a legnagyobb védelmet - ezeknek a fáknak az árnyékában háromszor annyi ideig maradhat az ember a szabadban, mintha védelem nélkül menne ki a napfényre -, míg a legalacsonyabb védelmet a vörös juhar és a páfrányfenyő nyújtja a vizsgált fajok közül.

fa-uv-sugárzás2
Fotó: Hans Strand / Getty Images Hungary

 A kutatók azt is megállapították, hogy a sűrűbb és kiterjedtebb lombkoronájú fák, valamint az árnyékot jobban toleráló fajok nagyobb védelmet biztosítanak.

Hihetetlen képeken mutatta meg az UV-sugarak hatását a fotós: megdöbbentő, hogy hatnak a bőrre

A fotókon olyan bőrhibák váltak láthatóvá, amiket egyébként szabad szemmel nem lehet látni.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük