Hihetetlen képeken mutatta meg az UV-sugarak hatását a fotós: megdöbbentő, hogy hatnak a bőrre
A fotókon olyan bőrhibák váltak láthatóvá, amiket egyébként szabad szemmel nem lehet látni.

uv sugarzas hatasa borre
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bőrgyógyászok évről évre igyekeznek felhívni a figyelmet a fényvédelem fontosságára és a napsugárzás veszélyes következményeire. De sajnos nem mindenki veszi elég komolyan a problémát, és sokan még mindig nem használják kellő körültekintéssel, gyakorisággal a számukra legmegfelelőbb naptejeket.

Az UV-sugárzás hatása sokáig maximum csak leégés formájában jelentkezik, egyébként szemmel nem látható, és gyakran évekkel, évtizedekkel később mutatkozik csak igazán meg. Egy fotós azonban most különleges portréin képes volt megörökíteni azt, ami egyébként láthatatlan.

Az UV-sugárzás szemmel nem látható hatása

Pierre Louis-Ferrer RAW nevű fotósorozatában egy speciális lencsének és UV-fénynek köszönhetően képes volt megmutatni a sugarak egyébként nem észrevehető, káros hatásait, valamint az emiatt létrejött, eddig rejtett bőrhibákat, ráncokat, pigmentfoltokat és egyenlőtlenségeket. A férfi elmondta, képeivel mindemellett olyan intim közelségből kaphatta le az embereket, és olyan oldalukat mutathatta meg, amit egyébként máskor senki nem láthat. 

Elárulta, fekete-fehér képei az emberek csupasz, valódi énjét örökítették meg, és az intimitás, valamint a bizalom olyan kapcsolatát sugározzák, amiket a neten sosem látni: a fotók pontosan az ellentétei a közösségi oldalakra posztolt tökéletes, minden hibát elrejtő szelfiknek. Emellett pedig a napsugárzás hatásait nyomatékosítják: megdöbbentő, egyébként észrevehetetlen változásokról rántják le a leplet.

A cikk az ajánló után folytatódik

UV-A és UV-B sugarak károsítják a bőrsejteket, felgyorsítják a bőröregedést, elősegítik a szeplők, a pigmentfoltok, valamint a rosszindulatú elváltozások és a rák kialakulását is. És nemcsak a nap, hanem a szoláriumhasználat is veszélyt jelent a testfelületre. A fotós képeivel felhívja a figyelmet a fényvédelem fontosságára, és megmutatja, hogy sokaknak vannak olyan tökéletlenségek, elváltozások a bőrén, amelyek, bár szabad szemmel nem láthatók, később, kellő körültekintés, odafigyelés, orvosi ellenőrzés és naptejhasználat nélkül akár veszélyessé is válhatnak.

A bőrrák ritka tünetei

Bár a melanoma első jelei többnyire jól láthatóak, bizonyos esetekben nem a bőrön jelentkeznek először. A következő, a test és a szervezet egyéb területein jelentkező panaszok szintén erre figyelmeztethetnek.

Ezt is szeretjük