18 évesen diagnosztizáltak rákot a fiatal nőnél – Az orvosok szerint a műköröm miatt alakult ki a melanoma

Fogalma sem volt arról, hogy a műköröm hosszú távon ilyen következményeket is okozhat.

Műköröm miatt melanoma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Retikül
Sóbors
Top olvasott cikkek

Karolia Jasko évek óta hordott műkörmöt, ami sokáig nem is okozott semmilyen problémát számára. Egyszer azonban észrevett egy elváltozást az ujjain, amiről nem is sejtette, hogy veszélyesebb, mint gondolná.

A fiatal nő az interneten osztotta meg a történetét azért, hogy másokat is figyelmeztessen arra, hogy a műköröm, illetve a géllakk akár veszélyes is lehet, és figyelni kell a legapróbb tünetekre is.

A műköröm miatt alakult ki a melanoma

A lány a gimnázium utolsó évében járt, amikor észrevette, hogy megjelent egy fekete csík a hüvelykujján, a műköröm mellett, illetve ujjbegye is kicsit feldagadt, bepirosodott. Szerencsére nem hagyta annyiban a dolgot, leszedette az akril réteget, és megnézette egy orvossal, a diagnózis pedig teljesen sokkolta.

melanoma mukorom 1

Kiderült ugyanis, hogy a körme alatt a bőrrák egy fajtája alakult ki, és úgy volt, hogy valószínűleg az egész ujját amputálni kell majd miatta. Végül azonban a további vizsgálatok során kiderült, hogy nincs szükség ilyen drasztikus beavatkozásra, elég volt csupán az egész körmét eltávolítani, úgy, hogy az sose nőhessen vissza. A konzultációk során ráadásul az orvosok igen meglepő dolgot közöltek vele: azt mondták, hogy bár genetikai hajlama is volt a melanomára, valószínűleg a műkörömépítés során alkalmazott UV-lámpa fénye hozta ki a rákot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az UV-lámpa hozta ki a bőrrákot

A szakértők hangsúlyozták számára, hogy bár ezek a lámpák ártalmatlannak tűnhetnek, ugyanúgy UV-sugarakat bocsájtanak ki, így bár ritka a hasonló eset, előfordulhat, hogy hozzájárulnak a bőrrák kialakulásához. A lánynak egyébként azóta több gyanús anyajegyét is eltávolították, de szerencsére egyelőre semmilyen szövődményt nem találtak.

melanoma mukorom 2

A lány nagyon örül, hogy úgy tűnik, időben vették észre az elváltozást, és bár sokáig zavarta, hogy a hüvelykujján a köröm helyett egy nagy heg van, mára egyáltalán nem foglalkozik vele. Fotóit és a vele történteket pedig azért osztotta meg, mert úgy gondolja, a legtöbben egyáltalán nem tudják, hogy ilyen következményekkel járhat a műköröm tartós viselése, és azt sem, hogy a legapróbb elváltozásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, és érdemes megnézetni őket egy orvossal, mielőtt nagyobb baj lesz belőlük.

Milyen betegségeket jelez a köröm?

A köröm nagyon sokfajta belső problémát jelezhet attól függően, hogy apró fehér foltocskák, hosszanti mélyedések, domború körömfelület vagy épp megduzzadt körömágy alakul ki. Ugyan egyazon tünet általában több probléma jele is lehet, sokszor csak egy étkezési hiba vagy fertőzés okozza őket, mégsem árt az óvatosság: ha huzamosabb ideig tapasztalod a következő körömtünetek egyikét, keress fel egy bőrgyógyász szakorvost!

Milyen kezdődő betegségre utal a töredező, foltos vagy csíkos köröm? Sorra vesszük

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük