Mit művel az UV-sugárzás a hajjal? Durván károsodnak a szálak, ha erre nem figyelsz
A napsugárzás nemcsak a bőrre káros, de a hajat is erősen roncsolhatja.

no tengerparton
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron különösen fontos ügyelni a megfelelő a fényvédelemre, ám a legtöbben csak bőrüket óvják a nap káros sugaraitól. Pedig egyáltalán nem csak a testfelszínre kellene odafigyelni.

Az igazság ugyanis az, hogy a hajat is erőteljesen roncsolják az UV-sugarak. Bár itt nem járnak olyan életveszélyes következményekkel, mint a rák, a szálakat teljesen tönkretehetik. És nem elég az utólagos táplálás, illetve a pakolások: ezek mellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Ezt teszi az UV-sugárzás a hajjal

Teljesen természetesnek számít, hogy naptejjel óvjuk a bőrt, ám a hajról szinte mindenki elfeledkezik, csak a változásokat tapasztalják a forró hónapok végére. Laura Dyer fodrász és hajstylist elmondta, hogy a sugarak károsítják a haj külső rétegét alkotó szarulemezkék fehérjekötéseit, megnyitják a kutikulát, ezáltal pedig a belső szerkezetét is sérülékennyé teszik. Ez azt eredményezi, hogy elveszítik a nedvességtartalmukat a szálak, sprőddé, szárazzá válnak, és megváltozik a haj árnyalata, ami festett tincsek esetén még inkább szembetűnő. Szőkített tincseknél erős színvesztés vagy sárgulás is jelentkezhet.

Kirsten Klontz fodrász azt is hozzátette, hogy mivel a szálakban lévő fehérje károsodik, hajlamosabbak lesznek a töredezésre. Ehhez ráadásul még hozzájön a klóros vagy a sós víz szárító, roncsoló hatása. Mindezek együttesen végül ahhoz vezetnek, hogy a hajkorona nehezen kezelhető, durva tapintású és egészségtelen kinézetű lesz, a kárt pedig csak igen nehezen lehet helyrehozni, ezért is lenne a legfontosabb a védelem és a megelőzés.

Hogyan előzheted meg a kárt?

A szakértők szerint ajánlott beszerezni olyan hajápolókat, melyek minimum 30 faktoros fényvédőt tartalmaznak, és figyelni kell arra, hogy rendszeresen alkalmazd őket: ne csak mosás után vagy napozáskor, hanem akár minden reggel is a termék típusától függően. Szerencsére hasonlókat már bármelyik drogériában kapsz, a legfontosabb az, hogy egy kis kísérletezés után megtaláld a hajtípusod számára leginkább megfelelőt. Ezt érdemes a fejbőrre is fújni, ugyanis ez a terület is ki van téve a káros sugaraknak, és akármilyen furcsán hangzik, könnyen kipirosodhat, leéghet. Ezek mellett pedig a divatos kalapok és kendők szintén nagy segítséget nyújthatnak a szálak megóvásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos az utóápolás

Nyáron a napsugárzás és a klóros, valamint a sós víz miatt a haj ápolására is több időt kell szentelni. Heti 1-2 alkalommal érdemes bevetned egy erős, tápláló pakolást, például kókuszolajból vagy banánból, de az egyéb olajos keverékek is csodát tesznek a tincsekkel. Regenerálják, hidratálják az igénybe vett szálakat, és visszaállítják a fényüket. De léteznek az üzletekben direkt olyan kencék is, amelyeket napozás vagy nyaralás utánra fejlesztettek ki - ezek is hatásosak lehetnek.

Házi hajnövesztő pakolások

Ha azt szeretnéd, hogy ne csak egészséges, hanem hosszú is legyen a hajad, akkor vesd be a következő, könnyen elkészíthető pakolásokat. Serkentik a fejbőr vérkeringését, megduplázzák a hajnövekedést, és ragyogó tincseket varázsolnak.

Ezt is szeretjük