Így hat a szemre az erős UV-sugárzás - Akár műtétre is szükség lehet elővigyázatosság nélkül
A melegebb hónapokban nemcsak a bőrt, hanem a szemet is óvni kell a káros sugárzásoktól.

napsütés1
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha tombol a nyár, akkor irány a strand, a tenger, a horgásztó, a hobbikert, a tábor, a Tisza-tó vagy a Balaton. És még sorolhatnánk, hogy kinek mit rejt a nyári bakancslistája.

Elcsépelt, de nyáron mégis mindig időszerű figyelmeztetés, hogy legyen szó bármilyen aktivitásról, a tűző napsugárzást 11 és 15 óra között érdemes elkerülni, a bőr védelmére pedig kellő figyelmet fordítani. Arról viszont általában kevesebb szó esik, hogy a szemek védelme is ugyanolyan fontos.

Komoly szembetegségeket okozhat a napsugárzás

Ha nem óvjuk kellőképpen, a napsugárzás súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a szemben - figyelmeztet dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, aki felsorolta azt a négy szembetegséget, amelyeket a káros ultraibolya sugarak okozhatnak.

1. Szem napégés (Photokeratitis)

Ahogy a bőr le tud égni a napon, úgy a szemet is érintheti ez a probléma. Például vitorlázás, evezés, szörfözés vagy akár horgászás közben, amikor a vízről huzamosabb ideig tükröződik vissza az UV. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható, amikor a hóról visszatükröződő napsugárzás okoz ugyanilyen problémát. Egy boltban vásárolt, jó minőségű UV400-as védelemmel ellátott napszemüveg azonban képes megvédeni a szemet a káros sugaraktól.

napsütés2
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

2. Szürke hályog

Bizonyított, hogy a szürke hályog kialakulását részben az ultraibolya sugarak okozzák, és a betegség kezelése egyelőre csak műtéti úton lehetséges. Kutatások alapján az is növelheti a szürke hályog kialakulásának kockázatát, ha kisgyermekkorban nincsenek kellően óvva a szemek a nap káros sugaraitól. A szürke hályog az egyik leggyakoribb szembetegség, fontos kellő figyelmet fordítani a megelőzésre. Legyen szó kisgyerekről vagy felnőttről, a nyaralás elengedhetetlen kellékeinek listájára a naptej mellé érdemes felírni a szemet védő sapkát vagy napszemüveget.

3. Kötőhártya-gyulladás

Ha viszket, könnyezik, ég, esetleg váladékozik a szem, főleg egy medencében töltött nap után, akkor elképzelhető, hogy a vízben egy kellemetlen kötőhártya-gyulladás fertőzött. A szem irritációját az válthatja ki, ha a medence vízéből valamilyen kórokozó kerül a szemfelszínre, és ott valamilyen mikrosérülésen keresztül - ami akár a kontaktlencse viselése során is kialakulhat - fertőzést okoz. Ezért a fej vízbe merüléséhez mindenkinek ajánlott az úszószemüveg viselése. Ha a medencehasználat után mégis jelentkeznének kellemetlen szemtünetek, és azok egy-két nap elteltével nem szűnnek meg, érdemes szemész szakorvoshoz fordulni.

A cikk az ajánló után folytatódik

 4. Szemszárazság

Ha a tikkasztó nyári napokat akár otthonában, akár az irodában klímával enyhíti valaki, akkor nagy eséllyel már előfordult, hogy extrém módon fáradékonynak érezte a szemét. Ez sajnos a szemszárazság jele. Különösen azokat érinti ez a probléma, akik a klimatizált helyiségben kontaktlencsében dolgoznak. Nekik érdemes lehet ilyenkor szemüvegre váltani. Hogyha a szemszárazságtüneteket valóban a klíma okozza, ám használatának mérséklése nem megoldható, akkor a tartósítószer-mentes műkönny alkalmazása enyhülést hozhat. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, így nyugodtan használható naponta többször is - ahányszor csak szükséges -, nem fog hozzászokást okozni.

Csökkentik a gyulladást, és védik a retinát: 10 étel, ami jót tesz a szemnek

Tudatos táplálkozással sokat javulhat a szem egészsége.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük