Így spórolj 10 ezret az utazáson
Költségcsökkentő tippek és kedvezmények
Így faraghatsz a költségekből, akár autózol, akár tömegközlekedsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a közösségi közlekedés átalakításán, szeptember 1-jétől pedig már életbe is léptek az első változások a tarifarendszerben.

A következő lépés az utazási kedvezmények átalakítása lesz, amelyben valamikor az ősz folyamán születik majd döntés - bár az ígéret szerint ezek nem lesznek majd drasztikus változások, újabb kedvezmények szűnhetnek meg.

Ráadásul az autósok helyzete sem könnyebb a növekvő üzemanyagárak miatt. Bármelyik csoportba is tartozol, nem kell lemondanod az olcsóbb utazás lehetőségéről, csupán nyitott szemmel kell járnod a különböző útiköltség-csökkentő módszereket illetően.

Megéri vonattal utazni

Az Állami Számvevőszék augusztus közepén adta ki jelentését a magyar vasút aktuális helyzetéről, amelyből kiderül, hogy az utóbbi években az utazók csupán egyharmadának kellett teljes árú jegyet váltania, kétharmaduk kaphatott valamilyen kedvezményt.

Még mindig itt a legszélesebb a kedvezményezettek köre és a kedvezmények mértéke is. Jelenleg 43 féle kategóriát lehet igénybe venni.

Ha együtt utazik a család, semmiképp se hagyjátok ki a MÁV-Start családos kedvezményeit, két lehetőséget is igénybe vehettek: ha például egy vagy két 18 év alatti gyerekkel utazol, jogosult leszel 33%-os kedvezményre, legalább három saját gyermekkel pedig az egész család megkapja 90%-os nagycsaládos kedvezményt.

Képzésben részt vevő munkanélküliként sem kell a teljes árat fizetned, lakóhelyed és a képzés helye közötti vonalon 90 %-kal olcsóbban válthatsz jegyet a munkaügyi központ igazolása alapján.

Ha pedig még nem töltötted be a 26. évedet, szintén kaphatsz kedvezményes jegyet - péntek és vasárnap között - , amely 33%-kal olcsóbb a teljes árnál. Ha nem csupán alkalmanként veszed igénybe a vasúti közlekedést, hanem rendszeresen vonattal utazol, akkor megéri Start klubkártyát váltani. A plasztiklap felmutatása esetén ugyanis fél áron válthatod meg belföldi másodosztályú menetjegyedet, közel 50% kedvezményre vagy jogosult első osztályon, nemzetközi forgalomban pedig megkaphatod a RailPlus kedvezményt, amely 25%-os mínuszt jelent.

Ha szeretnél meggyőződni róla, hogy valóban megéri-e neked a kártya kiváltása, illetve pontosan mekkora megtakarítást jelenthet, kiszámolhatod a MÁV-Start honlapján a kalkulátorral.

Autós megtakarítások

A magas benzinárak ellenére nem az az egyetlen módja a spórolásnak, ha a garázsban hagyod a kocsit. Egyre népszerűbb az autósok körében a telekocsi szolgáltatás, vagyis összefogva több utazóval megosztjátok a benzinköltséget. Sofőrként akár a teljes összeget is megspórolhatod, ha több utast toborzol össze, így az üzemanyag a részükről teljesen fedezve van, neked már csak vezetned kell.

De utasként is mindenképp jól jársz, hiszen kényelmesen utazhatsz, és az sem ritka, hogy olcsóbban megúszod, mint ha buszra vagy vonatra szállnál. A neten már számos személyfuvar-közvetítőt találsz, ahol regisztráció után böngészhetsz a hirdetések között, vagy akár te is adhatsz fel utas- vagy sofőrkeresőt.

Ha további megtakarítást szeretnél, akár az üzemanyagot is beszerezheted olcsóbban, ebben a különböző kedvezményeket biztosító benzinkártyák segíthetnek. A Forsensis Autóklub kártyájával például 8 forinttal kapod olcsóbban az üzemanyag literét az Agip-kutakon, a Mol törzsvásárlói kártyája pedig minden tankolásod után forintra váltható hűségpontokat ad, amelyeket aztán levonhatsz a következő tankolásból.

Ezt is szeretjük