Durva: Magyarországon több mint 120 címen jár utazási kedvezmény

Rengetegen utaznak olcsóbban, mégis a rokkantak kedvezményét vették el először.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kormány a spórolás jegyében első körben megszüntette mintegy 150 ezer rokkantnyugdíjas utazási kedvezményét úgy, hogy közben a MÁV-dolgozók családtagjainak kedvezményéhez nem nyúlt. Utánajártunk, rajtuk kívül kik utazhatnak még olcsóbban a Volán, a MÁV és a BKV járatain.

Spaller Endre kereszténydemokrata politikus március végén vonta vissza  módosító javaslatát, amely elvette volna a vasúti dolgozók utazási kedvezményét. Spaller nem zárta ki, hogy változtat a javaslaton, mint mondta, a további egyeztetéseken alakulhat ki, hogyan módosítanának a kedvezményeken, kikre vonatkozna a szigorítás, illetve járna-e nekik valamilyen kompenzáció.

- Az azonban tarthatatlan, hogy száz utazóból 85 valamilyen kedvezményt élvezzen - szögezte le a politikus. Mivel a szám rendkívül magasnak tűnt, átnéztük a Volán, a BKV és a MÁV kedvezményeit, hogy megtudjuk, Spaller túlzott, vagy tényleg ennyire sokan utazhatnak kedvezményesen a buszokon, vonatokon.

Több mint 120 címen jár valamilyen kedvezmény

A kutakodás megdöbbentő eredményt hozott, a társaságok honlapjain lévő tájékoztatókból kiderült, hogy legkevesebb 120 címen kérhető kedvezmény a jegyre a helyi és helyközi járatokon.

A kedvezményre jogosultakat nyolc kategóriára szűkítettük le, melyek a következők:

  • Hat éven aluli gyermekek.
  • Tanulók.
  • 65 év felettiek.
  • Nyugdíjban részesülők.
  • Egészségkárosodott személyek.
  • Kísérők.
  • Járadékban, segélyben és egyéb ellátásban részesülők.
  • Menekült státuszúak, menedékesek, tartózkodási engedéllyel rendelkezők.
  • Egyéb címen kedvezményt igénybe vevők.

Utóbbi csoportba soroltuk egyebek mellett a közalkalmazottakat, a nagycsaládosokat, ahogy a gyámokat és a gyámolt személyeket is.

A nyugdíjban részesülők és a 65 év felettiek azért kaptak külön kategóriát, mert például ahhoz, hogy valaki özvegyi nyugdíjat kapjon, nem kell betöltenie a nyugdíjkorhatárt. A másik ok, hogy a kedvezmények között van olyan, amelyhez magyar nyugdíjjogosultság nem szükséges, csak annyi, hogy az illető valamelyik EU-tagállam állampolgára legyen, és betöltse a 65. életévét.

A külföldön élők közül egyébként nemcsak a 65 éven felüliek kapnak kedvezményt. Olcsóbban utazhatnak például azok a 18 év alatti csoportok - és kísérőik -, akik magyarigazolvánnyal vagy magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkeznek.

10, 22, 50, 90, 100%-os kedvezmény

Az adatokból kiderül, a kedvezmények köre igen széles, a BKV-t leszámítva lehet kérni engedményt mind a jegyre, mind a bérletre, a mértéket tekintve pedig lehetőség van ingyenes, 10, 22, 50, 90%-os kedvezményre is. 100%-os kedvezményre, vagyis ingyenen utazásra jogosultak mind a MÁV, mind a Volán, mind a BKV járatain a nyugdíjasok, a felnőtt kíséretében utazó hat éven aluli gyermekek, a magyar és külföldi 65 éven felüliek, illetve a hadirokkant személyek és kísérőik.

A vak és hallássérült személyek csak a BKV-nál kapnak 100%-os kedvezményt, a MÁV-nál és a Volánnál ki kell fizetniük a jegy árának 10%-át.

Szintén különbség, hogy míg a BKV-nál díjmentes utazásra jogosultak a magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermekek, valamint a súlyosan fogyatékos személyek, addig a MÁV-nál és a Volánnál nekik csak 90%-os kedvezmény jár.

Hasonló a helyzet a menekült státuszúakkal, akik a Volánnál és a MÁV-nál ingyen utazhatnak a tartózkodási engedély felmutatásával, míg a BKV-nál - a honlapon található információk alapján - csak a 65 év idősebb menekültek vehetik igénybe a díjmentes utazást.

Más kedvezmény jár az egyes társaságoknál a legalább 75%-os rokkantak, hadirokkantak családtagjainak - a kedvezményezettel közös háztartásban együtt élő házastárs vagy élettárs, illetve gyermek. Míg a BKV-nál számukra díjmentes az utazás, addig a Volánnál 50%-os jegyet kell váltaniuk, a MÁV-nál pedig a honlapon lévő információk alapján ők nem kapnak kedvezményt az utazáshoz.

A BKV-nál emellett lehetőség van úgynevezett kisgyerekes bérlettel utazni - azoknak a budapesti lakcímmel rendelkező személyeknek, akiknek jár gyes, gyet, gyed, vagy terhességi-gyermekágyi segély.

Hasonló különbségek vannak a kisebb kedvezmények esetében, de az összehasonlítás épp a kedvezményekre jogosultak száma miatt rendkívül nehéz.

A tavaszi időszakban lehet döntés

Hogy a kormány a spórolás jegyében mely kedvezményeket veszi el, egyelőre nem lehet tudni. Azt határozottan ígérték, hogy a diákok és nyugdíjasok kedvezményei megmaradnak, a többiekről viszont egyelőre nincs hír.

Spaller csak a vasúti kedvezmények tekintetében említett változást, részletek nélkül. A menetkedvezményekről szóló törvény a képviselő elmondása szerint várhatóan a tavaszi időszakban kerül az Országgyűléshez, Spaller is ekkor fogja átalakított módosítóját benyújtani. A törvény cikkünk megjelenéséig nem került a parlament elé.

Források:

Kedvezmények a BKV-nál a társaság honlapján.

Kedvezmények a Volánnál a társaság honlapján.

Kedvezmények a MÁV-nál a társaság honlapján.

Ezt is szeretjük