Tarlós kitálal - lepapagájozta Rogánt, és Lázárnak is beszólt

A hét interjúja

Tarlós István főpolgármesternél kezd betelni a pohár? Az interjúból kiderül.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Népszabadság szerint az egri kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, hogy Tarlós István politikája gyakorlatilag Demszky Gábor politikájának a folytatása, mert a kormánnyal szemben ugyanazt a politikát folytatja. Később Lázár János úgy fogalmazott, Tarlós István csak tartja a markát, Rogán Antal pedig közölte, a kormány nagyvonalú volt Tarlós Istvánnal. A főpolgármesterrel Kálmán Olga beszélgetett az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

- Ön Demszky Gábor politikáját folytatja, miközben csak tartja a markát, és mindeközben a kormány olyan nagyvonalú önnel, hogy még mással se soha így nem, mit szól mindehhez? Így van?

- Megpróbálok ezekre a felvetésekre röviden válaszolni, aztán remélem, tudunk a BKV-ról is beszélni, mert...

- Ez mind a BKV-val kapcsolatosan hangzott el.

- Hát ezeknek sok közük nincs a BKV-hoz, meg ettől nem fog a BKV ügye persze megoldódni. Sőt, még az sem fog kiderülni, hogy mi a valóságos helyzet a BKV-val. Tudja, én néha már úgy vagyok, kezdem úgy érezni, mintha több BKV lenne a városban, és van egy-két ember, aki beszél egy BKV-ról, én meg látok egy másik BKV-t.

- Mindenki azt mondja, hogy a csőd szélén táncol.

- Hát örülök, hogy most már mindenki azt mondja. Én egy éve mondom, vagy most már egy és negyed éve, csak úgy látszik, eddig nem kellően figyeltek oda.

- Na, tehát ön Demszky Gábor politikáját folytatja, mert mondjuk megtetszett?

- Nézze, erre az első kérdésre nagyon röviden tudok reagálni. Az egyik reakcióm az, hogy ezt a mondatot így a miniszterelnök nem mondta ki Egerben. Én is olvastam a lapokban, de az első rövid válaszom ez. (..)

- De azt tudja, hogy mit mondott ezzel kapcsolatban a miniszterelnök?

- A miniszterelnök sok mindenről kifejtette a véleményét, természetesen beszélt a BKV-ról is. Megfogalmazott jogos és szerintem, hogy is mondjam, hát olyan álláspontot is a BKV-val kapcsolatban, amiben nekünk más a véleményünk, de ezt a mondatot nem mondta.

A második részére ennek a kérdésnek az a válaszom, hogy értelmetlen a felvetés, mert mint észrevehette, én Demszky Gábort személy szerint nem szoktam támadni, és minél jobban ezt követelik tőlem, annál kevésbé van kedvem hozzá, hacsak olyan nem kerül fekete-fehéren elém, ami személyében, hogy is mondjam, lépésekre kényszerítene.

Orbán Viktor cipő nélkül dekázgat a Parlament udvarán

Nézegess képeket!

Elolvasom

Én olyan környezetben nevelkedtem fel, ahol az árulkodást nem szerették. Azt, hogy Demszky Gábor nincs jelen a közéletben, és tulajdonképp nem tud védekezni, én sokat támadtam az utolsó ciklusban szemtől szemben, de én ezt így nem szeretem, erre nem vagyok kódolva. Tehát egyébként pedig a politikánk egyáltalán nem hasonlít egymáséra, ahogy a világképünk sem. Tehát ezt a felvetést én teljesen alaptalannak látom.

"Nem akarom minősíteni Lázár kijelentését"

- De egyébként az sértő lenne, hogy ha így fogalmazott volna a miniszterelnök vagy bárki más, hogy ön Demszky Gábor politikáját folytatja? Ez egy sértő megjegyzés?

- Én nem sértőnek nevezném, tévesnek. Nézze, ha most önre valaki azt mondaná, hogy hidrogénszőke a haja, ön se tekintené sértőnek, csak megjegyezné, hogy nem igaz, és teljes joggal jegyezné meg. Ami Lázár János kijelentését illeti, hát én nem akarom minősíteni. Most legalább hallottam, hogy mi az a kifinomult stílus, amit nálam annyian hiányolnak, és olyan sokszor. Feltételezem, hogy Lázár János személy szerint nem rám gondolt, hiszen akkor nem 53-ik helyen állnék a városháza fizetési listáján.

A városra gondolt, de itt se stimmel a dolog, hiszen, ha megnézi, most csak azért mondom Hódmezővásárhelyt, mert hiszen Lázár János kollégám és barátom hódmezővásárhelyi polgármester. Hódmezővásárhely arányaiban jóval többet visszakap a személyi jövedelemadóból, vagy ha már a tömegközlekedést tekintjük, azért hoztam el ezt a cédulát, hogy nehogy tévedjek a számokra.

- Mert ez micsoda?

- A kollégáim kigyűjtötték, a hódmezővásárhelyi közösségi közlekedés teljes működési költsége egy évben összesen 150 millió forint. Ehhez képest az átengedett szja-bevétel a hódmezővásárhelyi gépjárműadóval együtt súrolja a kétmilliárdot. Ilyen az arány, de mondhatnék más várost is, például Debrecent, ahol az szja és a gépjárműadó mértéke szintén fedezi az öt-hatmilliárd körüli közösségi közlekedési működési költséget. Hát ez Budapesten egyáltalán nem így van.

Budapesten a BKV működési költsége évente 140-139 milliárd forint, és ehhez képest az itt befizetett 500 milliárdnyi személyi jövedelemadóból a város összesen ötmilliárdot kapott vissza. Tehát, hogy ha én a számokhoz ragaszkodom és a tényekhez, és eltekintek a kommunikációs bűvészmutatványoktól, akkor az derül ki, hogy nem Budapest az, aki tartja a markát, hanem más városok. Ami pedig...

- Hát de Lázár János, bocsánat, de nem hasonlította össze, hogy bezzeg Hódmezővásárhely költségvetése, tömegközlekedése, nem erről volt szó.

- Ez a baj.

- Arról volt szó, hogy a BKV-val kapcsolatban vár valamit a kormány, ezek szerint a kormánypárt és a frakció is vár valamit öntől, és nemcsak azt, hogy ön tartsa a markát, hogy tessék, adjatok pénzt a BKV-ra. Ennek ez volt az üzenete.

- Ez nem igaz. Hát lehet, hogy ez volt az üzenete, de erre mondom én azt, hogy kommunikációs bűvészmutatvány.

Vezető politikusaink - Tarlóstól Vonáig

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Hát akkor mit gondol, miért üzenget önnek a Fidesz frakcióvezetője?

- Ne haragudjon, nem tudok így vitatkozni. Én éppen meséltem, ma voltam a Műszaki Egyetemen egy előadást tartani, és borzasztóan jól éreztem magam, mert egyszerűen megértettem, amit mondtak. Én is megértettem, amit ők mondtak.

- Meg nem kérdeztek közbe, gondolom.

- Nem, nem kérdeztek, hogy is mondjam, nem tettek fel olyan kérdést és olyan megjegyzéseket, amik a valóságot teljesen figyelmen kívül hagyták. Én úgy gondolom, hogy a tömegközlekedést azonos mértékben kell kezelni minden településen. Sőt, tán Budapesten hangsúlyosabban, mert Budapest tömegközlekedését sokkal többen használják mások is, mint mondjuk Hódmezővásárhelyét vagy akár Debrecenét.

És arra világítottam rá, ha megengedi a válaszomban, hogy ha Budapest is olyan arányokban tudná ezeket a számokat magáénak tudni, mint mondjuk Hódmezővásárhely vagy Debrecen, még akkor se mondhatna ilyet Lázár János, de tekintettel arra, hogy ezekben a városokban ezek az arányok sokkal jobbak, én arra kérem Lázár János kollégámat, hogy nézze meg ő is ezeket a számokat, hasonlítsa össze, és aztán döntse el, hogy ki tartja a markát.

Képek! Így néznek ki a magyar politikusfeleségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

"Rogán Tóni barátom naponta elismétli egy hete a sajtóban kicsit papagájszerűen"

Ami pedig Rogán Antalt illeti, hát Rogán Antal ott ül a Fővárosi Közgyűlésben. Igaz, hogy ezeket a hirtelen jött véleményeit hol olyan sapkában fogalmazta meg, hogy a parlament gazdasági bizottságának elnöke, hol úgy, hogy V. kerületi polgármester, hol úgy, hogy fideszes politikus, és az is igaz, hogy ezeket Rogán Tóni barátom naponta elismétli egy hete a sajtóban kicsit papagájszerűen, de ezzel meg az a probléma, hogy ő egyszer se úgy mutatkozott be, mint fővárosi képviselő és a fővárosi gazdasági bizottság elnöke.

Mert, ha így mutatkozott volna be, akkor azt is hozzá kellett volna tenni, hogy egy és negyed év alatt, nem tudom, miért beszél két évről, a két év nekem 24 hónap, mi pedig 15 hónapja tettük le az esküt, de a 15 hónap alatt is több mint két tucat előterjesztését a városüzemeltetési helyettesemnek a BKK-ról és a BKV-ról minden kritika és észrevétel nélkül megszavazta zsinórban.

Na most, ha ez így történik, ha ő valamit tud a BKK-ról vagy a BKV-ról, akkor azt el kellett volna mondania György Istvánnak, a frakciónak, nekem, horribile dictu a közgyűlésnek, de az úgy nem jó, hogy egy és negyed évig nem szól, mindent megszavaz, aztán elmegy a világ túlsó végére, és onnan el kezd kritikákat üzengetni, és ezt a sajtóban megjelentetni. Ha én valamilyen problémát vagy vitát kiviszek, akkor sértődés van, hogy miért viszem ki, és van is benne igazság.

- A kormánypárti képviselők miért szólogatnak be önnek? Mi a bajuk önnel?

- Hát nézze, ezt én nem tudom. Valóban észlelni olyat is, hogy a fővárosi kiemelt és érdekes beruházásokat nem a fővároson keresztül bonyolítják le, hanem egy kormánybizottságot hoztak erre létre. Én ezen is csodálkozom, de ha már hasonlattal élt, valóban korábban is így volt. Tehát én inkább azt mondanám, hogy nem én politizálok úgy, mint Demszky Gábor. Néha úgy érzem, hogy valakik politizálnak velem szemben úgy, mint Demszky Gáborral, és én úgy érzem, hogy erre nem szolgáltam rá. Ez a különbség a két megközelítés között.

- Én már a múltkor is mondtam önnek, hogy szerintem kiesett a pikszisből, csak még mindig nem tudom, hogy miért. De hát az, hogy én ezen gondolkodom, az egy dolog. Nekem ez a dolgom, de ön tudja már, tehát miért van ez?

- A múltkor próbáltam magával vitatkozni, hogy ez szerintem nem így van.

- Múltkor? Évek óta.

- Tételezzük fel, hogy úgy van, ahogy maga mondja. Szerintem egy abszolút másodlagos kérdés, és tekintettel arra, hogy én 20 évig úgy mozogtam a politikában, hogy mindig azt mondták, hogy vannak a Tarlósnak beszólásai, de mindig kompromisszumkereső. Hát Óbudán állítólag erről a kompromisszumkeresésről és -találásról híresültem el, hiszen 1994 és 2006 között végig kisebbségben vezettem az óbudai önkormányzatot, és ezt észre se vette senki, mert mindig megtaláltuk a kompromisszumokat.

Orbán Viktor belföldi útjai képekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tudja, lehetnek nekem gondolataim ebből, amit maga pikszisből való kiesésnek nevez, de hát ez a pikszisből való kiesés, még ha így is van, a saját gondolataimat erről megtartom magamnak. Ez az egyik. A másik...

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

- Sajnálom. Hát egyszerűen azt látom, hogy ki akarják csinálni, folyamatosan támadják, de a sajátjai.

- Jaj, nem, azért ne essen túlzásokba, mert én nem államtitkár vagy közhivatalnok vagyok, engem nem lehet leváltani.

- Nem azt mondtam, hogy le akarják váltani, de valami miatt koptatni akarják.

- Így van, ezzel én is egyetértek. Hát most általános érvényűnek ezt nem mondanám, de valóban most már úgy tűnik, hogy van egy ilyen kör. Ez egyrészt engem nem nagyon zavar. Hogy mit gondolok az okokról, azt engedje meg, megtartom magamnak. Azt inkább nem mondom el.

Az interjú második felét ezen a linken nézheted meg.

Ezt is szeretjük