Mire költi a BKV az Alstom 30 milliárdját?

Felröppentek olyan hírek, hogy a működési költségeket fedezik belőle, de Tarlós István ezt cáfolta. A pénzt csak a metróra lehet költeni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lezárult a BKV és az Alstom egyik jogi vitája, melyben az volt a kérdés, hogy a BKV lehívhatja-e a cégnek előlegként átutalt 30 milliárd forintot azután, hogy felbontották az Alstommal a szerződést. A bíróság másodfokon a BKV-nak adott igazat, vagyis ezt az összeget visszakapják. A 30 milliárdból 21 milliárd forint már meg is érkezett a közlekedési vállalat számlájára.

Korábban felröppentek olyan hírek, miszerint az összeget a BKV működési kiadásokra költené, a főpolgármester ugyanakkor ezt határozottan cáfolta az MTI-nek.

Tarlós István közölte, ez egy idétlen híresztelés, a pénzt csak a metrókocsikra lehet költeni. Ha ugyanis sikerül megegyezni az Alstommal, és a szerelvények megérkeznek, akkor ez az összeg a járművek árának egy részét fedezi.

- Senki nem nyúlhat egy fillérhez sem az összegből - szögezte le a főpolgármester, aki részsikerként értékelte a versailles-i bíróság döntését.

Az ítélettel egyébként még egyáltalán nem zárult le az Alstom és a főváros vitája, a cég vezetője június 21-én érkezik Budapestre, hogy tárgyaljon Tarlós Istvánnal a továbbiakról.

A BKV október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, melyet a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban, mert a cég nem szerezte meg határidőre a szükséges típusengedélyt.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság október 18-án utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis kocsi fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mint akkor, ha azokat a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna le.

A Fővárosi Önkormányzat tavaly június 3-i döntésével kötelezte a BKV vezérigazgatóját arra: meg kell szüntetnie az Alstom konzorciummal kötött szerződést, ha a gyártó az év júliusának végéig nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt a 2-es vonalra szánt szerelvényekre.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Alstommal való tárgyalások több szempontból is fontosak, talán ezek közül a leglényegesebb, hogy a most működő orosz metrószerelvények már annyira idősek, hogy többet ki kellett vonni a forgalomból, egyikük egyszerűen kiégett. A régi kocsik felújítása 3,5 milliárd forintba kerül, erre viszont nem, vagy csak részben lett volna szükség, ha nincs az Alstom-főváros vita.

Ezt is szeretjük