A betegek utazási kedvezményét elvették, a MÁV-családtagokét nem

Az egészséges MÁV-családtagok kedvezményesen utazhatnak, a rokkantnyugdíjasoknak fizetni kell.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már hivatalos, hogy a 300 ezer rokkantnyugdíjasból 150 ezer nem élhet a továbbiaknak utazási kedvezményével, amit többen arra használtak, hogy falujukból eljuthassanak távol lévő orvosukhoz. Bár az állam utólag megtéríti az orvoshoz járás költségeit, a 40-45 ezres nettó juttatásból sokan nem tudják előre kifizetni az esetenként akár több ezer forintra rúgó jegyeket.

Míg a kormány a betegek utazási kedvezményét elvette, addig a MÁV-családtagok ügyében továbbra is hezitál. A MÁV-családtagok száma az mfor.hu számításai szerint eléri a 180 ezer főt, ők utazhatnak jelenleg is ingyen a társaságnál.

A kedvezmények elvételéről Spaller Endre kereszténydemokrata képviselő nyújtott be indítványt. A képviselő szerint a kedvezmény megvonására azért lenne szükség, mert azt olyanok veszik igénybe, akik lehet, hogy soha egy napot sem dolgoztak a MÁV-nál. A kedvezmény még más közlekedési vállalatoknál sem elterjedt, a szektoron kívül teljesen ismeretlen. Ilyen kedvezményt többnyire a szegény, de bőkezű államok szoktak nyújtani.

Mint kiderült, a kormány hamar meghátrált, Spaller Endre visszavonta indítványát, állítása szerint azért, mert azt egy másik törvényhez, a menetkedvezményekről szóló törvényhez terjeszti majd be.

Spaller Endre az MTI kérdésére elmondta, hogy nem a tartalma miatt vonja vissza indítványát, hanem jogtechnikai indokok miatt. Úgy vélte, hogy a személyszállítási törvény ebben a témában részletes szabályozást nem tartalmaz, ezért a vasúti kedvezményeket a menetkedvezményekről szóló, várhatóan még a tavaszi időszakban az Országgyűlés elé kerülő törvényhez fogja benyújtani.

Nem zárta ki, hogy változtat is javaslatán, a további egyeztetéseken alakulhat ki, hogyan módosítanának a kedvezményeken, kikre vonatkozna a szigorítás, lehetne-e kompenzációt biztosítani esetleg számukra. Az azonban tarthatatlan, hogy száz utazóból 85 valamilyen kedvezményt élvezzen - szögezte le.

Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - VDSZSZ - alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a parlamenti képviselő levélben tájékoztatta a VDSZSZ-t a javaslat visszavonásáról.

A témában folytatják az egyeztetést a képviselővel, tette hozzá az alelnök, és biztosra vélte, hogy tárgyalásokat követően a kereszténydemokrata politikus egy teljesen új javaslatot fog benyújtani. A vasúti kedvezmények átalakításának szükségességével a szakszervezet is egyetért, a vasutas dolgozók hozzátartozóinak kedvezményét azonban megtartanák - mondta Bárány Balázs. Hozzátette, hogy az 55 ezer körüli családtag kedvezménye nem okoz jelentős kiesést a vasútnak.

Spaller Endre a VDSZSZ elnökének, Gaskó Istvánnak küldött, a szakszervezet honlapján közölt levelében úgy véli: másfajta megközelítéssel kompromisszumot lehet elérni. A menetkedvezmény ügyét hasznosabb egy tágabb összefüggésben, a többi vasúti kedvezménnyel együtt tárgyalni - fogalmaz. "Hiszen van olyan megoldás, ami a vasútnak és a vasutasnak egyaránt megfelel" - áll a levélben.

Gaskó István kérdésünkre, hogy mennyit spórolna az állam a kedvezmények elvételével, közölte: ez "megbecsülhetetlen", és még az sem biztos, hogy nyerne az állam a kedvezmények elvételével.

Úgy ellenőrzik, hogy megkérdezik tőlük, munkába mennek-e

- Ritkán használják a kedvezményre jogosító igazolványt a családtagok - tette hozzá, közölve, hogy munkába járáshoz például tilos használni az igazolványt. Kérdésünkre, hogy mégis hogyan ellenőrzik, hogy munkába megy-e az utas, Gaskó azt mondta: megkérdezik tőle.

- A vasutasok becsületes emberek - tette hozzá Gaskó.

Kérdésünkre, hogy nem érzik-e igazságtalannak, hogy az egészséges családtagok kedvezménye megmarad, a beteg rokkantaké pedig nem, azt mondta: ez nem igazság kérdése, úgy tekintenek a vasutasok és családtagjaik kedvezményére, hogy az egy járandóság, ami a bérrel jár.

- Magánemberként nem értek egyet a rokkantnyugdíjasok utazási kedvezményeinek elvételével, de ez a kormány szociálpolitikai stratégiájának része, így erről őket kellene megkérdezni - vélekedett a szakszervezeti vezető.

A kormány a Széll Kálmán-tervben meghirdetett spórolással indokolta a rokkantnyugdíjasok utazási kedvezményének elvételét. Az utazási kedvezmények megnyirbálását a minisztérium a Széll Kálmán-tervvel magyarázza, mint írják: Magyarországon jelenleg több mint 40 féle jogcímen a legóvatosabb becslések szerint is mintegy hétmillióan vehetnek igénybe utazási kedvezményt a közösségi közlekedésben.

- A Széll Kálmán-tervben rögzített vállalásoknak megfelelően folyamatban van a tarifa- és kedvezményrendszer teljes felülvizsgálata - tették hozzá.

Ezt is szeretjük