Újra felütötte a fejét az egyik legvisszataszítóbb telefonos csalás: a rendőrség tanácsai

Az unokázós csalók újra felbukkantak, a rendőrség figyelmeztet.

idos-no-telefon
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újra felbukkantak az úgynevezett unokázós csalások, melyek során jóhiszemű idősektől próbálnak pénzt kicsalni az elkövetők. A rendőrség azt kéri, mindenki hívja fel idős rokonai figyelmét az alábbi tanácsokra, hogy a későbbiekben ne váljanak áldozattá!

A csalók módszere, hogy telefonon hívnak fel többnyire idős embereket, akiktől pénzt, esetleg pénzzé tehető értéktárgyakat kérnek unokájuk vagy más hozzátartozójuk nevében valamilyen krízishelyzetére hivatkozva. A csalók általában addig próbálják telefonon szóval tartani a sértettet, amíg társuk meg nem érkezik annak lakcímére, vagy meg nem szerzik bankkártyájának adatait.

A rendőrség 8 tanácsa

  • Ha valaki ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e, tegye le a telefont, majd hívja fel azt a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
  • Nem szabad elfelejteni: hivatalos személy soha nem kér pénzt, se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • A hívott fél tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e! - Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?
  • Legyen gyanús, ha a hívó pénzátutalásra kér, illetve felajánlja, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  • Bankkártyaadatait senki, semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljen magánügyeiről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal! 
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • Ha bárkiben felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni a saját vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

Fotók: Getty Images

Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket

Napjaink egyik legveszélyesebb internetes átverése, amikor zsaroló e-mailben követelnek pénzt csalók a címzettektől. A készenléti rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya elárulta, hogyan lehet kiszúrni, amikor az elkövető csak blöfföl.

Ezt is szeretjük