Tedd le a telefont, ha ezt hallod a vonal másik végén: egyre többször próbálkoznak a csalók

Egy újabb, banki hívásnak álcázott csalás ütötte fel a fejét.

ideges-no-telefon
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rendőrség az utóbbi időben többször felhívta a figyelmet arra, hogy a csalók telefonon próbálják becserkészni az áldozatukat. A telefonvonal végén banki alkalmazottként mutatkoznak be, és a beszélgetés közben kicsalják a jóhiszemű áldozat bankkártyájának adatait, sőt a beszélgetés közben a mobiltelefonra érkező jóváhagyó kódot is.

A közelmúltban a sértettek arról számoltak be, hogy napközben kaptak egy telefonhívást, amelyben a vonal túlsó végén lévő személy banki alkalmazottként mutatkozott be. A hívó azt állította, hogy a sértett számláján megkezdett utalást lát, és egy titkosítást szeretne kezdeményezni, amelyhez szüksége van a bankkártya számára és a hátoldalon lévő biztonsági kódra is. A rendőrség kéri, hogy senki ne dőljön be a csalóknak!

A rendőrség tanácsai

  • Ne add ki telefonon keresztül a bankkártyád adatait - bankkártya száma, lejárati idő, CVC-kód. A bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján érzékeny banki azonosító adatokat és jelszavakat!
  • Legyen gyanús, ha azt állítják, hogy megkezdett utalásaid vannak, amelyeket előbb jóvá kellene hagyni, csak utána tudják letiltani.
  • Ne hagyj jóvá semmilyen tranzakciót, amelyet nem te indítottál!
  • Ha SMS formájában kapsz megerősítő kódot, azt véletlenül se add ki a vonalban lévő ismeretlennek.
  • Ha úgy tűnik, hogy a bankodtól telefonhívást kapsz, mindenképp ellenőrizd le a telefonszámot! Bontsd a vonalat, és inkább hívd vissza a bankot.
  • Amennyiben hasonló hívást kapsz, illetve ha efféle hívás során adataidat átadtad, haladéktalanul jelezd az esetet az érintett pénzintézetnek! Ha károd keletkezett, tegyél bejelentést a 112-es segélyhívón számon, vagy személyesen a rendőrségen!

Fotók: Getty Images

Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket

Napjaink egyik legveszélyesebb internetes átverése, amikor zsaroló e-mailben követelnek pénzt csalók a címzettektől. A készenléti rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya elárulta, hogyan lehet kiszúrni, amikor az elkövető csak blöfföl.

Ezt is szeretjük