Ha ilyen SMS-t kapsz, vigyázz! Újabb pofátlan módszerrel próbálkoznak a csalók
A csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket.

no-sms-t-kap
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karanténszabályok életbe lépése óta jelentősen megemelkedett az internetes vásárlások, valamint a csomagküldő szolgáltatók általi kézbesítések száma. A helyzet új lehetőséget teremtett a kiberbűnözőknek arra, hogy személyes adatokat szerezzenek meg, kompromittálják az elektronikus kommunikációt, és ezek felhasználásával további bűncselekményeket kövessenek el.

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Csaló SMS-sel vernek át

Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbankapplikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet. Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség mindenkit arra kér, hogy fogadják meg a következő tanácsokat.

A rendőrség tanácsai

A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizni kell, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól kaptad-e az értesítést, amelytől a csomagot várod. Vedd figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatnak a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni. Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb bezárni.

Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezenkívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

Szolgáltatótól függetlenül bárkit érinthet

A Vodafone sajtóosztályán elmondták az SMS alapú csalások kapcsán, hogy a szolgáltató tudomása szerint az új csalás az összes magyarországi mobiltelefon-előfizetőt érintheti szolgáltatótól függetlenül. A csalók az andoroidos készülékkel rendelkező ügyfeleket célozzák és céljuk, hogy hozzáférjenek a mobiltelefon készülékek adataihoz, majd azokkal visszaéljenek.

A szolgáltató azt javasolja ügyfeleinek, hogy fokozottan ügyeljenek az ismeretlen telefonszámokról érkező üzenetekre és az ezekben található linkekre csak többszörös és fokozott ellenőrzést követően kattintsanak. 

Fotók: Getty Images

Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket

Napjaink egyik legveszélyesebb internetes átverése, amikor zsaroló e-mailben követelnek pénzt csalók a címzettektől. A készenléti rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya elárulta, hogyan lehet kiszúrni, amikor az elkövető csak blöfföl.

Ezt is szeretjük