Ha ezzel hívnak fel, egy szót se higgy el: a csalók ismét egy pofátlan módszerrel próbálkoznak

Adathalász hívással próbálhatnak hozzáférni a bankszámládhoz a csalók.

telefon-meglepett-no
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ismét felütötte a fejét a telefonos adathalászat. A rendőrség információi szerint néhány nappal ezelőtt egy nő tett bejelentést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon, mely szerint felhívta egy ismeretlen férfi, aki egy bank munkatársának adta ki magát. A csaló elkérte a nő nevét és a bankkártyaadatait, valamint kérte, hogy lépjen be az internetbankjába. A hívott fél ennek eleget tett, ekkor a csaló nagyobb összeget emelt le a bankszámláról.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem pedig e-mail útján bizalmas banki azonosító adatokat és jelszavakat! Az alábbi tanácsok segíthetnek elkerülni a bajt.

A rendőrség tanácsai

A kéretlen telefonhívásokat mindig óvatosan kell kezelni. Soha ne add ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten a bankkártya számát, PIN-kódját, CVC-kódját és a személyes adatokat! Ismeretlen eredetű programot soha ne telepíts fel vagy tölts le a számítógépre, telefonra, bárki is javasolja azt.

Mielőtt bejelentkeznél az internetbankba, mindig ellenőrizd a böngészőcímsávban a honlap pontos címét, majd kattints a címsorban megjelenő lakat ikonra. Így láthatod, hogy valóban a bank adta-e ki a honlapot. Amennyiben más jelenne meg, azonnal zárd be az oldalt!

A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat személyekről vagy vállalatokról, például a közösségimédia-profilok felhasználásával. Nem szabad megbízni a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat. Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válsz, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon!

Fotók: Getty Images

Így lehet kiszúrni a kamu zsaroló e-maileket

Napjaink egyik legveszélyesebb internetes átverése, amikor zsaroló e-mailben követelnek pénzt csalók a címzettektől. A készenléti rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya elárulta, hogyan lehet kiszúrni, amikor az elkövető csak blöfföl.

Ezt is szeretjük