Gyanútlan idős emberektől próbálnak pénzt elvenni az unokázós csalók: ismét felbukkantak
A rendőrség arra kéri az embereket, hogy legyenek nagyon óvatosak.

unokázás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az elmúlt napokban ismeretlen elkövetők vezetékes, valamint mobiltelefonon hívtak fel idős embereket. A telefonálók az idős személy gyermekének vagy hivatalos személynek - rendőr, mentős, orvos - adták ki magukat, és egy meg nem történt balesetről tájékoztatták őket, amelyet a hozzátartozójuk okozott.

A „probléma” mielőbbi, hatékony megoldása érdekében, a kár megtérítésére milliós nagyságrendű összeg megfizetését - átutalását, illetve személyes átadását - kérték. Annak érdekében, hogy a sértett ne tudjon másik telefonhívást indítani, és őt se tudja elérni senki, arra utasították őket, hogy ne tegyék le a telefont, így folyamatosan szóval tartották a sértetteket.

Mit tehet az áldozattá válás megelőzése érdekében? Ezek a rendőrség javaslatai

  • Minden esetben kérje el a hívó fél telefonszámát, és szakítsa meg a beszélgetést!
  • Hívja fel azt a hozzátartozóját, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozott, és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!
  • Előfordulhat, hogy a csalók a bűncselekmény elkövetésére előre felkészülnek, és a sértett bizalmának elnyerése céljából a rokonra vonatkozó valós információkat is közölnek, ezért idegenek előtt, nyilvános helyen, családi kapcsolatairól, magánügyeiről ne beszéljen! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek. Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a rendőrséget!

A médiahatóság 5 tanácsát mindenkinek érdemes megfogadnia, akinek van idős ismerőse

Az időseket érintő internetes csalások megelőzésére ajánl óvintézkedéseket az NMHH.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük