Újabb arcátlan módszerrel próbálkoznak a csalók: már a munkahelyeken is óvatosnak kell lenni
A rendőrség hasznos tanácsokat mondott, hogy a lehető legkevesebben essenek áldozatául a csalóknak.

email-csalás1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az utóbbi időben több olyan eset is történt az országban, amikor egy vállalkozás vagy intézmény vezetőjének valós e-mail-címéhez nagyon hasonló e-mail-címről érkezett levél az adott cég egyik pénzügyi alkalmazottjához.

A levelet a csaló a cégvezető nevében írta, amelyben utasította a munkatársát, hogy a vállalkozás számlájáról utaljon el egy összeget egy külföldi bank kezelésében lévő számlaszámra. Több esetben a csalók utánajártak az alkalmazottak nevének is, és a levélben a keresztnevükön szólították őket. A csalók által írt utalást kérő e-mailekre jellemző volt, hogy magyartalan megfogalmazással íródtak.

Egyre kedveltebb módszer a csalók körében

Ez a módszer napjaink egyik jellemző elkövetési módszere, amikor is cégek vezető tisztségviselőinek az e-mail-címével élnek vissza a csalók. A célszámlák többnyire külföldön találhatóak, és a csalók sokszoros továbbutalással nehezítik meg az ügy felderítését.

email-csalás3
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

A rendőrség az alábbi tanácsokat javasolja a cégvezetőknek:

  • Legyen tisztában a veszélyekkel, és győződjön meg arról, hogy ezeket az alkalmazottak is ismerik!
  • Figyelmeztesse az alkalmazottakat, hogy legyenek elővigyázatosak a fizetési kérésekkel!
  • Vezessen be belső protokollokat a kifizetésekkel kapcsolatban!
  • Vezessen be egy eljárást arra, hogyan ellenőrizzék az e-mailben érkezett fizetési kérés jogosságát!
  • Alakítson ki jelentési rendet a csalások kezelése érdekében!
  • Vizsgálja felül a cég weboldalán szereplő információkat, ha szükséges, korlátozza ezeket az információkat, és legyen óvatos a közösségimédia-oldalakon!
  • Mindig értesítse a rendőrséget, ha csalást észlel, akkor is, ha nem dőlt be a csaló üzenetnek!

A rendőrség ezt javasolja az alkalmazottaknak

A fentiekhez hasonló csalások elkerülése érdekében a pénzügyi tartalmú munkáltatói kérések, utasítások esetében mindig szükséges az utalás megtörténte előtt a vezető, pénzügyi felelős megkeresése és a visszaellenőrzés.

email-csalás4
Fotó: Peter Csaszar / Getty Images Hungary

Legyen gyanús, ha közvetlenül egy olyan vezető keresi Önt, akivel eddig nem került kapcsolatba, valamint arra kéri, hogy térjen el a megszokott ügyintézéstől. Keltse fel a gyanúját, ha a levélíró teljes titoktartást kér, vagy nyomást, sürgetést, fenyegetés érez a részéről, esetleg a telefonáló szokatlanul kedves, vagy jutalmat ígér.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szigorúan tartsa be a fizetéssel és a beszerzéssel kapcsolatos biztonsági szabályokat! Semmit ne hagyjon figyelmen kívül! Mindig figyelmesen ellenőrizze az e-mail-címeket, amikor bizalmas információkat kezel, vagy pénzt utal! Ha kétsége merül fel egy fizetési kéréssel kapcsolatban, egyeztessen egy hozzáértő kollégával!

email-csalás2
Fotó: gargantiopa / Getty Images Hungary

Soha ne nyisson meg gyanús linkeket vagy mellékleteket, amelyek e-mailen érkeznek! Legyen különösen figyelmes, ha a magán-e-mail-fiókjába lép be a céges számítógépen! Minél kevesebb információt osszon meg a közösségi oldalakon! Ne osszon meg információt a cég szervezeti felépítésével, biztonságával és eljárási rendjével kapcsolatban! Ha gyanús e-mailt vagy telefonhívást kap, mindig jelezze a vezetőjének! Csalás esetén tegyen feljelentést a rendőrségen!

Újabb csalók próbálkoznak a gyanútlan embereknél: így próbálnak meg bejutni a lakásokba

Az érintett cég szerint így lehet megkülönböztetni a csalókat a valódi szakemberektől.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük