Ezért keserűbb az újramelegített kávé - Tudományos magyarázat

Nem jó ötlet újramelegíteni a reggeli kávét.

Újramelegített kávé keserűbb
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akik napjában több kávét is isznak, és a kávéfőzőjük nem tud egy adagot készíteni, gyakran már reggel lefőzik az aznapi adagot. Túl azon, hogy frissen mindenki szívesebben issza, a felmelegített fekete ital sajnos egyéb problémát is felvet.

Ezért keserűbb az újramelegített kávé

Ha nincs automata vagy kapszulás kávéfőződ, könnyen lehet, hogy jó ötletnek tűnik a nap kezdetén lefőzni egy nagyobb adagot. De az is előfordulhat, hogy a lefőzött kávét a laptop mellé teszed, majd belekezdesz valamibe, és mire észbe kapsz, kihűl. Ilyenkor jó ötletnek tűnik újramelegíteni a kévét, ám veszíteni fog élvezeti értékéből. 

A zöld (pörköletlen) kávé klorogénsavakat tartalmaz, amelyek a pörkölés során kininsavra (melynek íze a tonikból is ismerős lehet) és kávésavra bomlanak. Már a klorogénsav is keserű ízű, ám a kininsav és a kávésav még keserűbb, fanyar ízű vegyület.

- Alapvetően minden kávé keserű, de a frissen lefőzöttben rengeteg édes sav is található, mely ellensúlyozza a keserűséget. Az újramelegített kávéban megemelkedik a kinin és a kávésav mennyisége, melytől keserűbb, fanyarabb, esetleg csípősebb ízt kap. Ilyenkor tulajdonképpen az történik, hogy az ember már egy kész terméket főz. A süteményt sem tesszük vissza a sütőbe, hiszen az újbóli sütés kiszárítja, és megváltoztatja az ízét, állagát - magyarázza Emily Rosenberg, a Stumptown Coffee oktatási és képzési igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mi a megoldás?

Ha a reggel lefőzött kávét nem szeretnéd hidegen inni délután, jó megoldás lehet, ha rendszeresítesz erre a célra egy termoszt, mely ha nem is forrón, de legalább melegen tartja néhány óráig. Ha hidegen iszod meg a korábban lefőzött a kávét, azzal alapvetően nincs baj, ám újramelegíteni már nem tanácsos. Akár a tűzhelyen, akár a mikróban próbálod felmelegíteni, a kávéban a főzési folyamat újraindul.

Kávés piskótatekercs lágy krémmel a közepén: így tekerheted fel könnyen a tésztát

A lágy, kávékrémmel töltött piskótatekercs szerethető, házias édesség. Nézd meg, hogy lesz a legfinomabb!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük