Ezért keserűbb az újramelegített kávé - Tudományos magyarázat
Nem jó ötlet újramelegíteni a reggeli kávét.

Akik napjában több kávét is isznak, és a kávéfőzőjük nem tud egy adagot készíteni, gyakran már reggel lefőzik az aznapi adagot. Túl azon, hogy frissen mindenki szívesebben issza, a felmelegített fekete ital sajnos egyéb problémát is felvet.
Ezért keserűbb az újramelegített kávé
Ha nincs automata vagy kapszulás kávéfőződ, könnyen lehet, hogy jó ötletnek tűnik a nap kezdetén lefőzni egy nagyobb adagot. De az is előfordulhat, hogy a lefőzött kávét a laptop mellé teszed, majd belekezdesz valamibe, és mire észbe kapsz, kihűl. Ilyenkor jó ötletnek tűnik újramelegíteni a kévét, ám veszíteni fog élvezeti értékéből.

A zöld (pörköletlen) kávé klorogénsavakat tartalmaz, amelyek a pörkölés során kininsavra (melynek íze a tonikból is ismerős lehet) és kávésavra bomlanak. Már a klorogénsav is keserű ízű, ám a kininsav és a kávésav még keserűbb, fanyar ízű vegyület.
- Alapvetően minden kávé keserű, de a frissen lefőzöttben rengeteg édes sav is található, mely ellensúlyozza a keserűséget. Az újramelegített kávéban megemelkedik a kinin és a kávésav mennyisége, melytől keserűbb, fanyarabb, esetleg csípősebb ízt kap. Ilyenkor tulajdonképpen az történik, hogy az ember már egy kész terméket főz. A süteményt sem tesszük vissza a sütőbe, hiszen az újbóli sütés kiszárítja, és megváltoztatja az ízét, állagát - magyarázza Emily Rosenberg, a Stumptown Coffee oktatási és képzési igazgatója.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mi a megoldás?
Ha a reggel lefőzött kávét nem szeretnéd hidegen inni délután, jó megoldás lehet, ha rendszeresítesz erre a célra egy termoszt, mely ha nem is forrón, de legalább melegen tartja néhány óráig. Ha hidegen iszod meg a korábban lefőzött a kávét, azzal alapvetően nincs baj, ám újramelegíteni már nem tanácsos. Akár a tűzhelyen, akár a mikróban próbálod felmelegíteni, a kávéban a főzési folyamat újraindul.
Kávés piskótatekercs lágy krémmel a közepén: így tekerheted fel könnyen a tésztát
A lágy, kávékrémmel töltött piskótatekercs szerethető, házias édesség. Nézd meg, hogy lesz a legfinomabb!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- környezetvédelem
- kávé