Meglepő dolog derült ki a kapszulás kávéról: ennek sokan örülhetnek

Váratlan dolgot állapítottak meg a kapszulás kávékról a kanadai Québeci Egyetem tudósai egy friss kutatás során.

A kapszulás kávé kevésbé környezetszennyező
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Váratlan dolgot állapítottak meg a kapszulás kávékról a kanadai Québeci Egyetem tudósai egy friss kutatás során.

A kutatók szerint a kapszulás kávék fogyasztása mégsem olyan környezetszennyező, mint ahogyan azt a legtöbben gondolták.

A kapszulás kávé kevésbé környezetszennyező

A kapszulás kávék az elmúlt években hihetetlen népszerűségre tettek szert, de sokan kritizálják őket a környezetre gyakorolt hatásuk miatt.

A kanadai Quebeci Egyetem kutatói szerint azonban a kávézás ezen módja talán mégsem olyan nagy teher a környezetre, mint ahogy azt eddig gondolták, írja a HVG a BBC cikke alapján.

A kutatók a tanulmányhoz átnézték az elmúlt időszak kávéfogyasztással kapcsolatos publikációit, aztán megmérték, hogy 280 milliliter kávé elkészítése mennyi üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi. Ennek során mindent figyelembe vettek a kávébab előállításától kezdve a megtermelt hulladék mennyiségéig. 

GettyImages-849866772
Fotó: Jose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

A tudósok megállapították, hogy a legtöbb kibocsátást a hagyományos, csepegtetős kávé elkészítése okozza, mert itt egy adag kávé lefőzéséhez több kávé kell, mint a többi módszernél. A víz felmelegítéséhez és a kávé melegen tartásához szintén sok energiára van szükség. A második legkevésbé környezetbarát kávéfőzési mód a french press. 

A dobogó harmadik helyén helyezkedik el a kapszulás kávéfőzés, ennél kapszulánként 11-13 gramm kávé takarítható meg. 

A lista utolsó helyén elhelyezkedő, legkörnyezetkímélőbb módszer az instant kávék használata, hiszen itt a többinél kevesebb kávét kell a csészébe tenni, ráadásul a vízforralók kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos kávéfőzők. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a kávéfogyasztással kapcsolatos legszennyezőbb tényező maga a kávébabok megtermelése. Ez a teljes kibocsátás 40-80 százalékát teheti ki. Ennek ellenére lehetséges környezetkímélőbb módon kávét fogyasztani.

Ennek egyik módja, hogy 50-100 milliliter presszót fogyasztasz, illetve, hogy csak annyi vizet használsz fel, amennyi feltétlenül szükséges. Így elkerülhető a felesleges pazarlás.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy a kapszulás kávézás nem a legkörnyezetszennyezőbb, ha túl sokat fogyaszt belőle az ember, a megtermelt hulladék miatt könnyen azzá válhat.

Kávézással visszafordítható a szív öregedése: kiderült, mennyit érdemes inni

A budapesti és a londoni egyetem eredményei a közelmúltban láttak napvilágot.

Kávézással visszafordítható a szív öregedése: kiderült, mennyit érdemes inni

A budapesti és a londoni egyetem eredményei a közelmúltban láttak napvilágot.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük