Mi történik, ha kávét iszol alkoholra? Veszélyes is lehet a párosítás

A kávé alkoholfogyasztás után nem jó döntés, a koffein ilyenkor a szervezetre többféle módon hat.

Kávé alkoholra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az alkohol az ember fejébe száll, sokan azt remélik, egy erős kávé kijózanító hatással bír majd rájuk, segíti az alkohol kiürülését, és picit felpörgeti őket. Az extra koffeinbevitel valóban hat az eltompult szervezetre, ám kicsit másképp, mint ahogy a városi legendákból sejthető lenne.

Való igaz, hogy a koffeinlöket becsaphatja az agyat is, emiatt előfordulhat, hogy kevésbé érzi magát ittasnak az, aki alkoholra megiszik egy-két csésze kávét, ám ez csalóka, ezért akár veszélyekkel is járhat.

Kávé alkoholra

Az alkoholt a közösségi élmény mellett általában azért fogyasztják, mivel az a közérzetet javító dopamin neurotranszmitterek termelődését serkenti, amely egyúttal aktiválja a ciklikus adenozin-monofoszfát (AMP) nevű vegyület termelését is. Ezáltal az agy aktívabbá, boldogabbá válik, és ettől lesz az ember beszédesebb, energikusabb, jobb kedvű. A szervezet enzimtermelése próbálja kordában tartani ezt a folyamatot.

Amint abbamarad az ivás, az alkohol hatására más neurotranszmitterek kezdenek felszabadulni, lassítva az agyi folyamatokat, a nyugtató hatás kerül előtérbe. Ettől érzi magát valaki egyre kimerültebbnek, álmosabbnak, a reakcióideje pedig egyre lassul. Ilyenkor sokan már nyúlnak is egy csésze kávéért: a koffein pedig valóban blokkolja azokat az enzimeket, amelyek szabályozzák a ciklikus AMP-t. Így lehet az, hogy egy csésze fekete növeli az alkohol élénkítő erejét, és csökkenti a nyugtató hatást, éberen tartva fogyasztóját.

Látszólagos energikusság és romló alvásminőség

Az érzet azonban hamis, éppen ezért nem veszélytelen: az illető kezdi magát ismét energikusabbnak, sőt józanabbnak, éberebbnek érezni, ezáltal akár úgy is gondolhatja, hogy még egy kör belefér, és a pihenés elodázható. Az alkohol viszont igazából továbbra is kifejti hatását, és mennyisége nem csökken a vérben, hiszen a koffein nincs hatással a máj alkohol-anyagcseréjére, nem gyorsítja feldolgozását, kiürülését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az alkohol-kávé kombinációja ráadásul a szervezet éjjeli pihenését is rendkívüli módon megzavarja. Az alkohol már önmagában is akadályozza a nyugodt alvást, hatására a test nem tud teljesen ellazulni, zavarja a REM-fázist, és megemeli a vérnyomást is, nem csoda, ha valaki egy átmulatott éjszaka után megébred az éjszaka közepén, vagy az alvást követően sem érzi magát kipihentnek.

A koffein tovább rontja a helyzetet. Serkentő hatású, és sok órán keresztül kifejti hatását a testben, nehezítve az elalvást, és kimerültebb érzést garantálva reggel. Sajnos a másnaposságot is erősíti, mivel a koffein az alkoholhoz hasonlóan kiszárítja a testet.

Szorongás másnaposan

A megmagyarázhatatlan eredetű, másnapossággal összefüggő szorongást már a kutatók is körüljárták, sőt, új nevet is kapott: az angol hangover és anxiety, tehát a másnaposság és a szorongás szavak összeolvadásából ezt hangxietynek nevezik.

Erős szorongás másnaposan: meglepően sokan érzik, de mi okozza?

A másnapos szorongás, azaz a hangxiety gyakori jelenség bizonyos körben.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük