Mi történik, ha kávét iszol alkoholra? Veszélyes is lehet a párosítás
A kávé alkoholfogyasztás után nem jó döntés, a koffein ilyenkor a szervezetre többféle módon hat.

kave-alkohol
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor az alkohol az ember fejébe száll, sokan azt remélik, egy erős kávé kijózanító hatással bír majd rájuk, segíti az alkohol kiürülését, és picit felpörgeti őket. Az extra koffeinbevitel valóban hat az eltompult szervezetre, ám kicsit másképp, mint ahogy a városi legendákból sejthető lenne.

Való igaz, hogy a koffeinlöket becsaphatja az agyat is, emiatt előfordulhat, hogy kevésbé érzi magát ittasnak az, aki alkoholra megiszik egy-két csésze kávét, ám ez csalóka, ezért akár veszélyekkel is járhat.

Kávé alkoholra

Az alkoholt a közösségi élmény mellett általában azért fogyasztják, mivel az a közérzetet javító dopamin neurotranszmitterek termelődését serkenti, amely egyúttal aktiválja a ciklikus adenozin-monofoszfát (AMP) nevű vegyület termelését is. Ezáltal az agy aktívabbá, boldogabbá válik, és ettől lesz az ember beszédesebb, energikusabb, jobb kedvű. A szervezet enzimtermelése próbálja kordában tartani ezt a folyamatot.

Amint abbamarad az ivás, az alkohol hatására más neurotranszmitterek kezdenek felszabadulni, lassítva az agyi folyamatokat, a nyugtató hatás kerül előtérbe. Ettől érzi magát valaki egyre kimerültebbnek, álmosabbnak, a reakcióideje pedig egyre lassul. Ilyenkor sokan már nyúlnak is egy csésze kávéért: a koffein pedig valóban blokkolja azokat az enzimeket, amelyek szabályozzák a ciklikus AMP-t. Így lehet az, hogy egy csésze fekete növeli az alkohol élénkítő erejét, és csökkenti a nyugtató hatást, éberen tartva fogyasztóját.

Látszólagos energikusság és romló alvásminőség

Az érzet azonban hamis, éppen ezért nem veszélytelen: az illető kezdi magát ismét energikusabbnak, sőt józanabbnak, éberebbnek érezni, ezáltal akár úgy is gondolhatja, hogy még egy kör belefér, és a pihenés elodázható. Az alkohol viszont igazából továbbra is kifejti hatását, és mennyisége nem csökken a vérben, hiszen a koffein nincs hatással a máj alkohol-anyagcseréjére, nem gyorsítja feldolgozását, kiürülését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Az alkohol-kávé kombinációja ráadásul a szervezet éjjeli pihenését is rendkívüli módon megzavarja. Az alkohol már önmagában is akadályozza a nyugodt alvást, hatására a test nem tud teljesen ellazulni, zavarja a REM-fázist, és megemeli a vérnyomást is, nem csoda, ha valaki egy átmulatott éjszaka után megébred az éjszaka közepén, vagy az alvást követően sem érzi magát kipihentnek.

A koffein tovább rontja a helyzetet. Serkentő hatású, és sok órán keresztül kifejti hatását a testben, nehezítve az elalvást, és kimerültebb érzést garantálva reggel. Sajnos a másnaposságot is erősíti, mivel a koffein az alkoholhoz hasonlóan kiszárítja a testet.

Szorongás másnaposan

A megmagyarázhatatlan eredetű, másnapossággal összefüggő szorongást már a kutatók is körüljárták, sőt, új nevet is kapott: az angol hangover és anxiety, tehát a másnaposság és a szorongás szavak összeolvadásából ezt hangxietynek nevezik.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük