Erős szorongás másnaposan: meglepően sokan érzik, de mi okozza?

A másnapos szorongás, azaz a hangxiety gyakori jelenség bizonyos körben.

GettyImages-1207723226
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy alkoholmámoros éjszakát követően gyakran előkerülnek a másnaposság kellemetlen tünetei az émelygéstől a szomjúságérzeten át a fejfájásig. Akad azonban egy jelenség, ami sokaknál felmerül, mégsem kötik össze egyértelműen a macskajajjal: a szorongás.

A megmagyarázhatatlan eredetű, másnapossággal összefüggő szorongást már a kutatók is körüljárták, sőt új nevet is kapott: az angol hangover és anxiety, tehát a másnaposság és a szorongás szavak összeolvadásából ezt hangxietynek nevezik.

Másnapos szorongás, avagy hangxiety

A becslések szerint a másnaposság alatti szorongás az emberek nagyjából 12 százalékát érintheti, a panasz pedig egyénileg változó erejű lehet. Arra vezethető vissza, hogy a szervezetnek az éjszakai mulatás után regenerálódnia kell a betegség vagy sérülés során fellépő fiziológiai stresszhez hasonló állapotból.

A macskajaj növeli a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét a szervezetben, továbbá hatására magasabb lesz a vérnyomás, a pulzus, és alacsonyabb a dopaminnal kapcsolatos agyi aktivitás, ezek a tényezők mind-mind erősítik a szorongást. Az ilyenkor fokozódó stressz azt is nehezíti, hogy az ember megbirkózzon a nap folyamán felmerülő más stresszfaktorokkal.

A fáradtság, a minőségi alvás hiánya ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a hangulat és a kognitív funkciók, a figyelem és a szellemi teljesítmény romoljon, nehezítve a napi feladatok elvégzését.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vizsgálatok rámutattak arra a tendenciára, hogy másnaposság idején sokaknak nagyobb problémát okoz, és több erőfeszítést igényel érzelmeik feldolgozása, szabályozása, mint józan, tiszta állapotban. Egy másik kutatás szerint az állapot a mentális készségek gyengébb érvényesülését is maga után vonja.

Szorongásra hajlamosító tényezők

A kutatók arra jutottak, hogy vannak olyan személyiségtípusok, tényezők, amelyek hajlamosítanak a másnaposság alatti szorongás fokozott megélésére. Nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg például azok, akik gyakran eltúlozzák a problémákat, és a legrosszabb forgatókönyvvel számolnak, illetve azok is erősebben érintettek, akik a mindennapok során is gyakrabban szoronganak, netán félénkebbnek tartják magukat.

A negatív életesemények, az alkoholfogyasztás közben érzett harag vagy az ivás miatti bűntudat is erősíti a panaszokat, a hangulatváltozást.

Tippek a megszüntetésre

Természetesen a legjobb módja a másnapos szorongás elkerülésének, ha az alkoholfogyasztást mellőzi az ember, vagy legalább határok közé szorítja.

A már felmerült tünetet az általános szorongáscsökkentő módszerek is segítenek enyhíteni, így hasznos lehet a meditáció vagy a mindfulness-, tudatosjelenlét-gyakorlatok is. A további stresszfaktorok kerülése mellett az átmulatott este utáni nap szabaddá tétele, a megfelelő pihenés is nélkülözhetetlen, és van, akinek a támogató társaságban töltött regenerálódás is sokat nyom a latban.

Természetes stresszoldó módszerek

A stressz rengeteg bajt okozhat a szervezetben, ezért a legjobb minimálisra csökkenteni a hatását.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük