13 éven át tartott az amerikai szesztilalom: ezért vezették be minden államban
1920. január 16-án lépett életbe a Volstead-törvény.

whiskey
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Itthon leginkább olyan filmekből lehet ismerős az amerikai szesztilalom zavaros, az 1920-as éveken átívelő időszaka, mint a Van, aki forrón szereti, A sebhelyesarcú vagy A nagy Gatsby.

Láttuk a szeszcsempészetből meggazdagodó piti bűnözőket, csíkos öltönyös gengsztereket és a megjelenésüket színesítő dizőzöket. De vajon hányan tudjuk, hogy miért is vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban szesztilalmat?

Ez állt az amerikai szesztilalom mögött

Már a XIX. század végén alakultak különféle alkoholfogyasztást ellenző társaságok az Egyesült Államokban, akik egy alkoholmentes, egészséges társadalmat vizionáltak, és céljuk eléréséhez a teljes alkoholtilalom bevezetését tartották a legjobb eszköznek. Ilyen volt például a Woman's Christian Temperance Union - Női Keresztény Mértékletességi Unió - vagy a Prohibition Party - Szesztilalmi Párt.

Megalakulásuk oka az volt, hogy az Amerikába - jellemzően Németországból - tömegesen bevándorolt iparosok munkájának köszönhetően elszaporodtak a sörgyárak. A XIX. század végére már voltak olyan nagyvárosok, ahol 150-200 főre jutott egy kocsma - sok helyen pedig nem csupán alkoholt fogyasztottak, hanem szerencsejáték és prostitúció is rombolta a morált. Ez a folyamat értelemszerűen a társadalom jelentős részéből ellenszenvet váltott ki.

A keresztény társaságok, alkoholellenes pártok munkájának eredményeként 1881-ben Kansas államban hoztak elsőként törvényt az alkoholos italok betiltására. Az 1910-es évek második felére pedig már az államok felében tiltották az alkoholfogyasztást. Végül 1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, mely - Andrew Volstead republikánus politikus után - Volstead-törvény néven az Amerikai Egyesült Államok egészére kiterjesztette a teljes alkoholtilalmat.

A szesztilalom eredménye

Ha láttál akár csak egy, a 20-as években játszódó gengszterfilmet, tudod, hogy a puska, illetve a tiltás fordítva sült el. Az amerikai szesztilalom több mint egy évtizede során a szeszcsempészet révén megerősödött a feketegazdaság, titkos mulatók nyíltak, a szegényebb társadalmi rétegek pedig maguknak állították elő a gyakran silány minőségű és egészségre veszélyes italokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

1933-ig tartott

Végül 1933-ban Roosevelt elnök lazított a törvényen: engedélyezte a 4%-nál alacsonyabb alkoholtartalmú italok - sörök, könnyű borok - forgalmazását és fogyasztását. 1933 év végére pedig eltörölték az Egyesült Államok egészére vonatkozó szesztilalmat. Ezzel együtt még napjainkban is sok olyan megye van, ahol bizonyos típusú alkoholok - elsősorban égetett szeszek - tiltólistásnak számítanak. Csak Tennesse állam kilenc olyan ’száraz’ megyét számlál - köztük a Jack Daniel’s whisky hazája, Moore megyét - ahol részleges alkoholtilalom van érvényben.

Fontos képek a múltból

Amikor a 20. század eseményeiről tanultunk, a történelemkönyvekben leginkább csak a legfontosabb események és háborúk pillanatairól voltak képes illusztrációk, ám ezeken kívül is sok olyan esemény történt, amit érdemes megismerni. 

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük