Ha sürgősen pénz kell

Mindent a zacikról

Ma már nem szégyen zálogba adni néhány dolgot gyorskölcsönért cserébe. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen üzletről van szó!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokáig a szegénység és a megszorultság jelképének számított a zálogház. Nem csoda, ha egyesek még attól a gondolattól is ódzkodtak, hogy a közelébe menjenek.

Mára sokan rájöttek, hogy az átmeneti pénzzavarban nagy segítség lehet a "zaci". Fontos viszont, hogy olyan helyet válassz, ahol értékeid biztonságban vannak, és viszonylag kedvező feltételek mellett kaphatsz hitelt. Ehhez azonban néhány dolgot feltétlenül tudnod kell a zálogházakról.

Mindent vihetsz, de nem mindent fogadnak el!

A zaciba bármit vihetsz, ami forgalomképes, legyen az ékszer, porcelán, műtárgy, bunda, szórakoztató-elektronikai cikk, sporteszköz vagy akár autó. De azt is tudnod kell, hogy nem mindenhol vesznek be mindent. Manapság a zálogházak döntő többsége kizárólag ékszerekkel, nemesfém tárgyakkal és drágakövekkel foglalkozik, hiszen ezekhez nem kell nagy raktár, és a ki nem váltott tételek értékesítése sem okoz gondot. Ruhaneművel nem sok helyre mehetsz, ha mégis, akkor legfeljebb a jó állapotban levő, divatos bunda vagy bőrkabát jöhet szóba.
Mint Kármán Ferenc, a BÁV Zrt. zálogigazgatója, a Magyar Zálogházak és Záloghitelezők Országos Szövetségének elnöke elmondta, zálogfiókokban nincs hiány: manapság országosan több mint 160 vállalkozás közel négyszáz üzletet működtet.

A zálogházi tevékenység népszerűségében egyebek mellett az arany árának robbanásszerű emelkedése is szerepet játszik. Most jóval magasabb - 2 ezer forintot meghaladó - hitelt lehet kapni egy gramm aranyért, mint két-három évvel ezelőtt. A zálogházak közötti komoly versenynek áldozatai is vannak: ebben a szakmában nem ritka a csőd.

Tudtad?
A tárgyak elzálogosításával való pénzszerzés lényegében egyidős a pénz használatával. Magyarországon az utóbbi másfél évtized a zálog üzletág legújabb felvirágzásának időszaka volt, amit több körülmény is elősegített. A munkanélküliség és az elszegényedés éppúgy hozzájárult, mint a vállalkozói réteg kialakulása. A kisvállalkozók ugyanis a bankok "szemében" nem hitelképesek, így ha a közelgő adóbevallás vagy bérfizetés miatt nehéz helyzetbe kerülnek, akkor csak a zálogház jöhet szóba.

Hitelnek számít, de az egyik legdrágábbnak

Amikor zálogba adod az értékedet, lényegében valamelyik banktól veszel fel hitelt, saját tőkével működő zálogházak esetén pedig a tulajdonostól kapod a kölcsönt. A kölcsönre kamatot kell fizetni, amelynek tekintetében a zálogfiókok között komoly különbségek lehetnek. Az átlagos mérték évi 24-34% között mozog, de olyan cég is akad, amely egy hónapra(!) kér 30%-ot. Tekintve, hogy a konkurencia egyre nagyobb, a vállalkozások nem is titkolják, hogy árgus szemekkel figyelik egymást. A kamaton kívül kezelési költséget is felszámítanak, általában 6-10% az elfogadott mérték. Hogy mennyit kapsz az elzálogosított tárgyért, az mindig a becsüsön múlik, hiszen ő állapítja meg a becsértéket. Ennek 50-70%-a az, amit hitelbe kaphatsz. Vannak zálogházak, ahol választhatsz, hogy több vagy kevesebb kölcsönt akarsz-e felvenni. Ha a magasabb összeg mellett döntesz, akkor több kamatot kell fizetned, sőt, egyes helyeken több kezelési költséget számítanak fel. Tehát, ha a kevesebb is elég, célszerű ezt választanod.

Nem értesítenek a késedelemről

Ahogy a kamatot és a kezelési költséget, úgy az esetleges késedelmi pótlékot is - ha túllépted a megadott fizetési határidőt - a kiváltáskor kell megfizetned. A határidő lejártáról nem kapsz - nem is kaphatsz - értesítést, hiszen a zálogba adás anonim, vagyis nevedet és címedet nem jegyzik fel. Ezért neked kell figyelned, hogy ne késs.
Előfordul, hogy a határidő lejár, de nincs elég pénz a zálog kiváltásához. Hosszabbításra mindenütt van lehetőség, de csak akkor, ha az eredeti futamidőre szóló kamatot és kezelési költséget megfizeted. Ezért van az, hogy telefonon nem hosszabbíthatsz, erre kizárólag személyesen van lehetőség. A hosszabbítás lényegében olyan, mintha ismét zálogba adnád a tárgyat, vagyis új zálogcédulát állítanak ki új határidő megjelölésével.

Tudtad?
A zálogcédula olyan, mint a látra szóló értékpapír, úgyhogy a zálogtárgyat minden további nélkül odaadják a cédula bemutatójának. Ezért ha elveszne a zálogjegyed, esetleg ellopnák tőled, gyorsan tiltsd le a zálog kiadását. Ilyenkor az anonimitás megszűnik: a jegyzőkönyv felvételéhez szükség van személyi igazolványra is. Pontosan tudnod kell, hogy mit adtál zálogba, és jó, ha a napra is emlékszel. Segít az azonosításban, ha emlékszel arra is, mennyi pénzt vettél fel. Ezek alapján feltehetőleg megtalálják a zálogodat.

Szerződést szegsz, ha nem tudsz fizetni!

Tudnod kell továbbá azt is, hogy mennyit kell majd visszafizetned.

Ez nemcsak azért lényeges, mert ezen a piacon is vannak tisztességtelenül működő vállalkozások, hanem, mert ha nem tudsz fizetni, elvesztheted a számodra kedves családi ékszert vagy emléket. Ha a határidőt és a türelmi időt is elmulasztottad, akkor a zálogtárgyadat értékesítik. Nem egy zálogházban ilyenkor már nincs keresnivalód: szerződésszegőnek nyilvánítanak, és semmilyen kártérítésre nem tarthatsz igényt. Ugyanakkor vannak olyan cégek, amelyek - a kamat és az összes költség levonásával - az eladás után megmaradó összeget félreteszik, és ha bizonyos időn belül jelentkezel, akkor ezt kifizetik neked.
A zálogházak egy része nem számol fel kamatot, ha a zálogtárgyadat egy-két héten belül kiváltod: ilyenkor csak a kezelési költséget kell megfizetned. Az sem mindegy, hogy a kamatot a bruttó vagy a nettó kölcsönre kapod: a tisztességes szolgáltató az utóbbival számol, vagyis a neked ténylegesen kifizetett összegre kér kamatot.

Jó, ha tudod!
Nem baj, ha a zálogfiók nem csillog-villog, de a páncélszekrény alapfeltétel. Nem célszerű értékedet olyan rosszul megvilágított pici üzletben hagyni, ahol a polcok előtti viaszosvászon függöny szolgálja a "vagyonvédelmet". Még komoly cégekkel is előfordul, hogy még mielőtt beszereznék a szükséges működési engedélyt, megnyitják a zálogházat. Ez az ügyfélnek azért is rossz, mert a jogviták eldöntése ilyenkor nehézségekbe ütközik.

Az egyszer sem hordott gyűrű is használtnak minősül

Az ékszereknél fontos, hogy van-e magyar fémjelük, enélkül ugyanis még a leggyönyörűbb olasz nyakláncot is csak törtaranyként tudják értékelni.

Néhány ország fémjelét a magyarral egyenértékűnek ismerik el, de az uniós tagság dacára a leggyakrabban előforduló osztrák, illetve olasz fémjelek nem tartoznak ezek közé. Sokan az utcán vesznek aranynak mondott árukat "olcsón", aztán zálogba akarják adni, és kiderül, hogy a gyűrű közönséges réz. Olyan is előfordul, hogy a "briliáns" gyűrű üvegből van.

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A zálogházakban ma már a társadalom minden rétege megfordul. De más tárgyakat adnak zálogba egy budai zaciban, mint mondjuk Kőbányán. A jómódú vállalkozók különleges órákat, értékes porcelánokat, ezüst készleteket hoznak, és sokszor nem is maguk jönnek, hanem az alkalmazottjukat küldik. Arra is van mód, hogy a becsült értéket körülbelül 10%-kal meghaladó kölcsönnel távozzanak, ilyenkor azonban 6,8%-ról 8,8%-ra emelkedik a kezelési költség.

Tudtad?
A zálogházak kulcsemberei a becsüsök. A leggyakorlottabb becsüsgárda érthetően a BÁV-nál alakult ki, és nevelődött fel. Az itteni képzésnek ma is rangja van. A BÁV-nál komoly hierarchiája van a szakmának: a kezdőnek gyakorlatot kell szerezni, csak azután léphet elő "rendes" becsüsnek. A legjobbakból lesznek az ellenőrző becsüsök. A jól képzett becsüst nehéz átverni, mert olyan titkok tudója, amelyekre a laikusok nem is gondolnak. A szakmai tudás mellett nem árt, ha a becsüs jó pszichológus, és megfelelően tud kommunikálni az ügyfelekkel.
2008. szeptember 11-től kapható az újságárusoknál a Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
Ha nincs kitéve, kérje az újságárustól!

A tartalomból:
  • Egészségesek, frissek, zöldek? - Csomagolt saláták házitesztje
  • Mobilnak áll a világ! - Mobiltelefonok tesztje
  • Kérdezze meg gyógyszerészét? - Patikateszt
  • Takarékoskodjunk! - Az olcsó bojler a drága
  • A gondjainktól vagy a pénzünktől szabadítanak meg?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük