Anyagi gondjaid vannak?

A Forgatókönyv-módszer segít

Akár egy hónap alatt javíthatsz anyagi helyzeteden módszerünkkel, melyhez csupán toll és papír kell.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hiába keresel, vagy szeretnél egyre többet keresni: ha nem bánsz jól a pénzzel, a jelenleginek a többszöröse sem lesz soha elég arra, hogy megélj.

Szerencsére fejleszthető a pénzügyi érzék. Csupán meg kell tanulnod mérlegelni, milyen kiadások feltétlenül fontosak, és melyek kevésbé. Mi az, amire valóban szükséged van, és mi az, ami nélkül éppen olyan boldog lehetsz, mint akkor, ha birtokolnád.

Emellett természetesen le kell szoknod néhány dologról - ilyen a csábító hitelkeret lehetőségének kihasználása, amivel csak tovább halmozhatod az adósságaidat -, illetve új szokásokat felvenned - például a 28 napos lista alkalmazását vagy a Forgatókönyv-módszer használatát.

Kövesd a maximalisták stratégiáját!

A pénz legnagyobb ellensége a bőséges választék, legyen szó élelmiszerről, ruhákról, háztartási vagy műszaki cikkekről. Pedig a legtöbben épp az ellenkezőjét gondolják: hogy milyen remek is az, ha ennyi lehetőség közül választhatnak. Ez ugyanis azt jelenti, hogy valaki valahol biztosan tartogat számukra egy szuper ajánlatot - feltéve, hogy hajlandóak időt és energiát szánni ennek felkutatására.
Barry Schwartz pszichológus úgy véli: ahogy a cégek egyre több és több választási lehetőséget kínálnak, az ember egyre kevesebb időt fordít arra, hogy begyűjtsön minden rendelkezésre álló információt, mielőtt meghozna egy adott döntést. Megelégszik az ajánlatokkal, így egyre több olyan dologra költ, amire egyáltalán nem kellene. A maximalisták azok, akik hajlandóak utánajárni a legjobb ajánlatoknak - és akiknek általában nagyobb is a pénztárcájuk.

A pénztárcád érdekében a legjobb megoldás az, ha minél több lehetőséget áttanulmányozol, mérlegeled a rendelkezésedre álló adatokat, majd ezek alapján meghozod a döntést.

Jusson eszedbe, hogy a pénzügyi szolgáltatások terén nem létezik olyan tökéletes ajánlat, mellyel egész életedben elégedett leszel, de egy kis odafigyeléssel megtalálhatod közülük a legjobbat.

Vezess naplót a kiadásaidról!

Bizonyára tudod, mennyibe kerül egy vonaljegy vagy a havi bérleted, mennyi körülbelül egy kiló kenyér ára, és valószínűleg fejből tudod az általad kedvelt kozmetikumok árát is. De azt, hogy a szükségletekre mennyit költesz egy héten vagy hónapban pontosan? Valószínűleg nem. Ideje hát listát vezetned a kiadásaidról - legalább egy hónapon keresztül.
Hetente minden kiadást jegyezz fel: a buszjegyekre, a reggeli kávéra, a magazinokra, a tisztítóra, a bevásárlásra, a törlesztőrészletekre, a telefonszámlára, a benzinre, a kutyakajára és minden másra költött pénzösszeg is kerüljön fel a listára. Ne hagyatkozz az emlékezetedre, mert később hajlamos leszel alábecsülni az elköltött pénzösszeg nagyságát.

Minden hét végén - majd a hónap végén is - add össze a kiadásokat, majd próbáld kategorizálni a tételeket: válaszd külön az állandó kiadásokat a többitől. Ha látod, mennyi felesleges dologra megy el a pénzed, a következő héten jobban meggondolod majd, hogy valóban szükség van-e mindenre, amire addig költöttél.

Használd a Forgatókönyv-módszert!

A pénzügyleteiddel kapcsolatban sosem lehetsz teljesen biztos abban, hogy mire számíthatsz a jövőben. Ahogy Samuel Goldwyn, a híres filmmogul egyszer találóan megfogalmazta: nehéz jóslatokba bocsátkozni - főleg, ami a jövőt illeti. A pénzügyek megfelelő irányításához tehát elengedhetetlen, hogy minden esetre legyen forgatókönyved.
A Forgatókönyv-módszer lényege a forgatókönyv-alapú tervezés: különböző forgatókönyveket dolgozol ki, és fontolóra veszed ezek összes lehetséges következményét. A következmények rámutatnak arra, hogy mennyire fontos, hogy okosabban bánj a pénzeddel, mi az, amire jobb, ha nem költesz, és miért is fontos, hogy elegendő megtakarítással rendelkezz, ami a bajban mentőöv lehet.

A forgatókönyvben tervezd meg ez alapján, hogy milyen problémát hogyan tervezel megoldani. Minél több lehetőséget fogalmazol meg, annál jobban tudod majd kezelni a váratlan helyzeteket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Forgatókönyv-módszer ráadásul nem csak hosszútávon segít: ha jól állítod össze, hatására egyre megfontoltabb döntéseket hozol majd a mindennapokban is.

Cikkünk megírásában John Middleton Éld túl a válságot! című könyve segített.

Ha úgy érzed, pénzügyi helyzeteden fikarcnyit sem szeretnél változtatni, ne vedd meg a könyvet. Amennyiben azonban vannak kisebb, netán nagyobb gondjaid e téren, feltétlenül szerezd be! Olyan tippeket és tanácsokat fogsz találni benne, melyek végrehajtásához nem kell pénzügyi zseninek lenned, csak egy kicsit változtatnod kell szokásaidon, és máris korrigálhatod a financiális helyzetedet. Olvasás közben nem kell átrágni magad az üzleti életben alkalmazott tudományos nyelvezeten: ez a könyv hétköznapi embereknek íródott.

Kiadja a Scolar Kiadó.
Ára 2850 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük