4 hasznos tanács, amivel kilábalhatsz a pénztelenségből

Unod, hogy a hónap közepén alig van a pénztárcádban? Ideje alaposabban átgondolnod a pénzügyeidet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárhogyan is gondolkodnak az emberek a pénzről, abban mindenki egyetért, hogy nagyon fontos szerepe van az életben. A pénz lehetővé teszi, hogy ruhát és élelmiszert vásárolj, tető legyen a fejed felett, és befizethesd a számláidat.

Mindenki szabadabbnak érzi magát, és a helyzetét is biztonságosabbnak találja, ha van egy kis plusz pénze, de már az is elég, ha marad a hónap végére egy kevés a pénztárcájában.

A legtöbben azonban ma, legalábbis ez alapján, nem érzik biztonságban magukat. Ha te is úgy érzed, hogy az életed nem más, mint egy véget nem érő zsonglőrmutatvány a pénzzel, ha minden hónapban kimeríted a hitelkereted, és még így is egyre többnek érzed a kiadásaidat, akkor ideje gyökeresen megváltoztatnod a pénzügyeid kezelésének módját. A következő tanácsok segítenek, hogy végre kilábalj a pénztelenségből, és még egy kevés megtakarításod is legyen.

Használd a 28-as listát!

A 28 napos lista készítése nagyon hasznos dolog, célja, hogy a vásárlás menetébe beiktass egy kis időt, ami alatt lehiggadhatsz. Így nem eshetsz abba a hibába, hogy olyan dolgokat veszel meg hirtelen elhatározásból, melyekre tulajdonképpen nincs is szükséged. Mostantól, ha olyan drága árucikket látsz, melyet szívesen megvennél, próbálj meg ellenállni a késztetésnek. Vásárlás helyett inkább írd fel egy listára. A listán tüntesd fel a termék árát, illetve azt a napot, amikor megpillantottad. Ha 28 nappal később még mindig úgy véled, hogy szükséged van rá, vedd meg. Ez esetben az örömöd még nagyobb lesz, hiszen már négy hete vágysz arra a csodálatos dologra.

Amennyiben azonban 28 nap elteltével sem vagy biztos abban, hogy valóban szükséged van az adott tárgyra, akkor tedd fel újra a listára. Amellett, hogy ezzel a módszerrel a felesleges holmik száma drasztikusan csökken majd, egy vagyont megtakaríthatsz. Ez pedig hatalmas jutalom egy cseppnyi önfegyelemért cserébe.

Felejtsd el a hitelkeretet!

A hiteleket és a bankkártyához kapcsolódó hitelkeretet az ember hajlamos rövid távú készpénzproblémái gyors megoldásának tekinteni. Pedig a hitelkeret nem virtuális fizetéskiegészítés, csupán az eladósodás remek lehetősége.

A hitel tulajdonképpen az adósság szinonimája, és általában azoknak jön jól, akik nem tudnak azonnal megvásárolni egy terméket. Csakhogy, ha egy adott hónapban nincs pénzed a termék megvásárlására, akkor miért gondolod, hogy a jövő hónapban rendelkezésedre áll majd annyi pénz, hogy visszafizesd a hitelkeretet? A hitelre vásárlással csak annyit érsz el, hogy olyan útra lépsz, mely az évtizedekre való eladósodás felé vezet. Bármennyire is csábítónak tűnik hát a bankkártyádhoz kapcsolódó hitelkeret, felejtsd el, és soha többet ne használd! A lelkednek is jobb lesz, ha végre az egész fizetésedet látod majd a folyószámládon a hónap elején, nem pedig azonnal a bank által csökkentett összeg látványa fogad.

Előbb spórolj, és csak azután költekezz!

Spórolni nagyon fontos dolog. Jó, ha van megtakarított pénzed, mert néha a legváratlanabb pillanatban lehet szükséged jelentősebb összegekre. A vészhelyzetek gyors elhárítása mellett a megtakarított pénz azt is lehetővé teszi, hogy előre tervezz. De mit csinálj, ha a hónap végére egy filléred sem marad, amit félretehetnél? Fordíts a sorrenden, és előbb spórolj, csak azután költs.

Ennek a legegyszerűbb módja, ha minden hónapban átutaltatsz egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára. Ezt időzítsd a hó elejére, mert a hónap vége felé talán már nem lesz pénz a folyószámládon. Az összeg ne legyen nagyon alacsony, de semmiképpen se jelentsen túl nagy anyagi megterhelést. Ha pedig el akarod kerülni, hogy időről időre hozzányúlj ehhez a spórolt pénzhez, kösd le. Érdemes belefoglalni a számlanyitási szerződésbe, hogy csak személyesen lehessen hozzáférni a megtakarításokhoz. További akadályt gördíthetsz a számla megdézsmálásának útjába, ha a lakóhelyedtől távol eső bankfiókban nyitod.

Készíts költségvetést, és tartsd magad ahhoz!

Költs kevesebbet, mint amennyit keresel. Persze ezt könnyebb mondani, mint a gyakorlatban megvalósítani, főleg akkor, amikor lépést akarsz tartani a luxuséletet élő - ám teljesen eladósodott - szomszédokkal. Az előre megtervezett, egyéni költségvetés azonban segít. Nagyon fontos azonban, hogy a költségvetés reális legyen. Ha a tervezetben havi egy üveg bort engedélyezel magadnak, de élénk társadalmi életet élsz, vagyis hetente háromszor-négyszer is eljársz szórakozni, akkor kizárt, hogy hosszútávon tartani tudd magad a tervhez. Persze ugyanígy aláássa a költségvetést, ha minden alkalommal több pohár bort nyakalsz be - az önfegyelmet mindenképpen össze kell hangolnod a realitásokkal.

Bevételek, kiadások

A tervezet elkészítését kezdd azzal, hogy egyértelműen rögzíted a bevételeidet. Ha ezeket összeveted a kiadásaiddal, azonnal látszódik majd, hogy melyek az év anyagi mélypontjai, vagyis azok az időszakok, amikor a különböző összegek nincsenek összhangban egymással.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Az igazi kihívás annak megelőzése, hogy e mélypontok miatt csődbe menj. Ezt úgy érheted el, hogy csökkented a kiadásaidat, vagy például úgy, hogy pénzzé teszed gyerekkori bélyeggyűjteményedet. A lényeg, hogy adj időt magadnak arra, hogy előrukkolhass valami épkézláb tervvel.

Cikkünk megírásában John Middleton Éld túl a válságot! című könyve segített.

Ha úgy érzed, pénzügyi helyzeteden fikarcnyit sem szeretnél változtatni, ne vedd meg a könyvet. Amennyiben azonban vannak kisebb, netán nagyobb gondjaid e téren, feltétlenül szerezd be! Olyan tippeket és tanácsokat fogsz találni benne, melyek végrehajtásához nem kell pénzügyi zseninek lenned, csak egy kicsit változtatnod kell szokásaidon, és máris korrigálhatod a financiális helyzetedet. Olvasás közben nem kell átrágni magad az üzleti életben alkalmazott tudományos nyelvezeten: ez a könyv hétköznapi embereknek íródott.

Kiadja a Scolar Kiadó.
Ára 2850 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

OLVASD EL EZT IS!

  • megtakarítás
  • adósságrendezés

Anyagi gondjaid vannak?

Ezt is szeretjük