Eredetileg ezért ciripeltek a tücskök - Kiderült, hogy elképesztően régóta csinálják
A tudósok szerint a napi gazdasági élet szempontjából is fontos megérteni a rovarokat.

tücsök3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyjából 300 millió évvel ezelőtt kezdtek ciripelni a tücskök - állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amely elsőként vizsgálta átfogóan az akusztikus kommunikáció evolúcióját az egyenesszárnyúak rendjében.

Az egyenesszárnyúak, úgymint tücskök, szöcskék és sáskák evolúciós szempontból, ökológiailag és gazdaságilag is nagy jelentőséggel bírnak, és mintapéldányai az akusztikus kommunikációt használó állatoknak.

Már több száz éve lehet érzékelni a ciripelésüket

A hollandiai Wageningeni Egyetemen dolgozó Sabrina Simon és az amerikai Texas A&M Egyetem munkatársa, Hojun Song vezette kutatócsoport egy genomikai adatbázist használva vizsgálta, hogy miként alakult ki a hallás és a hangképzés, illetve diverzifikálódott több száz millió év alatt az egyenesszárnyúaknál - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

tücsök2
Fotó: Michal Fuglevic / Getty Images Hungary

A kutatók megállapították, hogy a tücskök jellegzetes hangját 300 millió évvel ezelőtt lehetett először "érzékelni": azért csak érzékelni, mert a specializálódott hallószervek csak később fejlődtek ki. 

Ezért ciripelt eredetileg a tücsök

A hangképzés eredetileg védekező mechanizmus volt az ellenség ellen, amelyet megijesztett a szájában rezgő tücsök. Később a hangképzés fontos szerepet kezdett játszani a reprodukcióban, mivel a ciripelő tücskökre nagyobb eséllyel akadt rá egy nőstény.

tücsök1
Fotó: 4Fr / Getty Images Hungary

A rovarok az állatvilág egyik legfajgazdagabb csoportja. Csaknem minden ökoszisztémában kulcsszerepet játszanak, a számuk azonban rohamosan csökken. A rovarfajok betolakodó fajokká válnak, vagy eltűnnek a klímaváltozás miatt. Ennek önmagában hatása van az ökoszisztémákra és végül az emberekre is.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Muszáj megértenünk az evolúciós történetét ennek az elképesztően sikeres állatcsoportnak. Ez a napi gazdasági életünk szempontjából is fontos, mivel csak így tudjuk megérteni, hogy mi történik, ha a rovarfajok hanyatlanak vagy eltűnnek - mondta Simon. 

Ilyet még nem láttunk: szárnyas manónak néz ki a sarkantyúskabóca

A különleges rovart egészen egyedi külsővel áldotta meg a természet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük