Készül Magyarország poloskatérképe: te is segíthetsz, ha kitöltöd a kérdőívet
Egy kérdőív kitöltésével bárki segíthet az országos poloskatérkép létrehozásában.

azsiaimárványpoloska
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy-két évtizede még szinte ismeretlenek voltak Magyarországon, mostanra azonban egyre több helyen jelennek meg az invazív címeres poloskák. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészíti ezek országos térképét, amiből megtudhatjuk, hogy hol terjedtek el és találhatók meg már nagy számban ezek a bűzös élőlények.

Mostanra sokak napi elfoglaltságává vált ősz elején a lakásba, irodába berepülő vagy bemászó címeres poloskákkal való hadakozás. A nem őshonos, inváziós fajok egyedeivel év közben is találkozhatunk, de többnyire inkább a szabadban. Ilyenkor, amikor az időjárás hűvösebbé válik, helyenként szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, gyakran csapatostul találkozhatunk velük a nyílászárók körül vagy a falakon.

Csak egy kérdőívet kell kitölteni

Az invazív címeres poloskák azonban még nem mindenütt lakták be az országot. Van, ahol szinte inváziószerű a jelenlétük kora ősszel, máshol viszont alig találkozni velük. A Sokk a rovar Facebook-oldal ezért most kéthetes akcióval igyekszik felmérni, hogy hol mennyi és milyen fajta invazív címeres poloska található az országban. Egy kérdőív kitöltésével bárki segíthet az országos poloskatérkép létrehozásában.

Az elterjedésüket megmutató felmérés adatai a kutatók, biológusok munkáját is segíthetik, hiszen a Magyarországon viszonylag új keletű rovarfajok itteni életéről is kevés még az információ, tapasztalat. Egy ilyen térkép segíthet megérteni, miért és hol terjednek a leggyorsabban, milyen környezeti feltételek járulnak hozzá a leginkább az elszaporodásukhoz. A felmérés arra is választ keres, ki hogyan küzd meg a poloskaözönnel, mekkora gondot jelent ez számára.

A Sokk a rovar arra hívta fel a figyelmet, hogy a véletlen behurcolással és az életfeltételeik kedvezőbbé válásával egyre több nem őshonos rovarfaj jelenik meg és terjed el nálunk is. Az invazív címeres poloskák közül a legnagyobb számban a barnás színű ázsiai márványpoloskával, valamint a zöld színű, Kelet-Afrikából származó, hozzánk Dél-Európából érkező zöld vándorpoloskával találkozhatunk Magyarországon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent már az Észak-Amerikából behurcolt nyugati levéllábú poloska is, amely azonban még kevésbé elterjedt, így a mostani felmérés segíthet megtudni, hol található meg már az országban.

A legjobb otthoni módszerek poloska ellen

A kellemetlen szagú rovart nemcsak az ember nem szereti összenyomni, a madarak sem nagyon lakmároznak belőle, így hazánkban nincs természetes ellensége. Több humánus módszer is létezik a poloskák távol tartására.

Ezt is szeretjük