Evolúció napjainkban: meglepő változáson mentek át a túlélésért a tücskök
Döbbenetes változást figyeltek meg a tücsköknél Hawaiin: egy ideje hangtalanul ciripelnek.

tucsok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hangtalanul ciripelnek tovább a Hawaiin élő tücskök - brit kutatók szerint fejlődésük során "lehalkították" hangkeltő apparátusukat. A Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányukhoz a St. Andrews Egyetem és a Cambridge Egyetem kutatói a Kauai-szigeten élő mezei tücskök viselkedését figyelték meg - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A legtöbb mezei tücsök összedörzsöli szárnyait, így ad ki hangot, mellyel párosodásra hívja fajtársait. A szárnyon vannak az úgynevezett ciripelő erek, melyek összedörzsölésével képzi a tücsök a hangot. A Kauain élő mezei tücskök azonban hosszú évek óta támadásoknak vannak kitéve, mivel daluk olyan parazita legyeket vonz, melyek keltetőként használják őket utódaik számára. A lárvák belülről falják fel a tücsköket.

Emiatt a mezei tücskök evolúciós fejlődésen estek át: megváltozott szárnyuk nem ad ki hangot, amikor összedörzsölik őket, így az állatok csendben maradnak. A kutatók azonban megfigyelték, hogy a tücskök ennek ellenére nem adják fel, továbbra is összedörzsölik szárnyaikat. A szabadban megfigyelt tücsköknél a szakemberek észrevették, hogy az elnémult hímek olyan tücsökfajok közelébe települnek, melyek még mindig ciripelnek, így az ő hangjukat használják arra, hogy felhívják a potenciális nőstény figyelmét.

Olyan területen, ahol csak néma hímek éltek, egyelőre nem sikerült megfigyelni a párzási stratégiát. A kutatók a jövőben folytatják a tücskök megfigyelését. Tudni akarják, hogy a szárnydörzsölés csökken-e. Ha igen, ez annak a jele lenne, hogy evolúciós szempontból funkciótalanná vált ez a mozgás. Ha folytatódik, azt vizsgálják, szolgál-e más célt is.

Ezt is szeretjük