Kinek a nevéhez fűződik az evolúció? 10-ből 10-en rosszul válaszolnak a kérdésre
Darwin másodhegedűsének szerepét teljesen figyelmen kívül hagyta a történelem.

darwin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek nagy része az evolúciót vagy a fajok eredetének elméletét Charles Darwin nevével köti össze. Azt viszont kevesen tudják, hogy egy akkoriban pályakezdő, fiatal és tehetséges természettudósnak ugyanannyi érdeme fűződik hozzá.

Alfred Russel Wallace, Darwin ifjú kollégája a nagy mesterrel egy időben dolgozta ki az evolúció elméletét. Mivel jóval kevésbé volt ismert, a tudományos elismerésekkel meg nem sokat törődött, érdemei méltatlanul feledésbe merültek.

Az evolúció teóriája nem kizárólag Darwiné

Alfred Russel Wallace brit biológus volt, aki 1823. január 8-án született Dorsetben, Angliában. Az 1860-es években tehetséges természetbúvár volt, és nagy utazásokat és felfedezéseket tett a maláj szigetvilágban. 1858-ban egy tudományos értekezést küldött el levélben Charles Darwinnak, amely gyakorlatilag a természetes szelekció ideáját és a későbbi darwinizmus elgondolásait tartalmazta.

Most pedig olyan kéziratok és levelek kerültek nyilvánosságra Wallace-tól, amelyek bizonyítják az evolúciós elmélet kidolgozásában betöltött kardinális szerepét. Az írásos emlékekből többek között az is kiderül, hogy ki nem állhatta a nyilvánosságot, és önmagát az "evolúció elfeledett apjaként" aposztrofálja.

A patkányokkal a legtöbb ember nem szimpatizál. Ha megnézed a következő fotókat, talán megváltozik a véleményed. 

Elfeledkezett róla a kortárs média

Alfred a saját evolúciós elméletét Darwinnal egy időben jelentette meg, és tőle függetlenül még a fajok eredete kifejezés is szerepel a tudományos publikációjában. A kéziratot és a később megtalált leveleket szerkesztőjének, James Marchantnek írta, amelyekben kifejtette, hogy belefáradt a tudományos küzdelmekbe és az elismerések hajszolásába. Életében egyébként sokszor méltatta az akadémikus világ, a kizárólag Darwinnak tulajdonított fontos elmélet terén kifejtett munkásságáról azonban nem tettek komolyabb említést utólag sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

A levelek és jegyzetek magángyűjteményben vannak

Wallace könyvet akart írni, és annak vázlatában elmagyarázza, hogy Darwin és ő egyaránt hozzájárultak az evolúció elméletéhez és magához a darwinizmushoz is. A biológus hiába rendelkezett a polgári személyeknek adható legnagyobb kitüntetéssel, az érdemrenddel, nagyon gyér önmarketingje volt, így saját érdemeit sem tudta megfelelően menedzselni.

Az utókor elismeri, hogy korának legfigyelemreméltóbb értelmiségije volt, nevéhez fűződik például az evolúciós biogeográfia elmélete, ami az állatok és növények természetes szelekciójáról és elterjedéséről szól. Kiemelkedőt alkotott a geográfia és antropológia területén is, de az emberi evolúció korszakalkotó teóriájával kapcsolatos érdemei azonban mindez idáig elsikkadtak. 

Ezt is szeretjük