Így nézhetett ki a korai univerzum: szemkápráztató csillagcsoportról készített képet a James Webb űrteleszkóp
Több mint tízmilliárd éves csillagcsoportról küldött képeket a James Webb-űrteleszkóp.

GettyImages-978433342
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több mint tízmilliárd éves csillagcsoportról küldött képeket a James Webb-űrteleszkóp.

Ezzel a tudósok minden eddiginél jobb betekintést kaphatnak az univerzum életének korai szakaszába - számolt be róla a The Guardian online kiadása.

Képek a tízmilliárd éves csillagcsoportról

A James Webb képein a Földtől több mint 200 ezer fényévnyire, a Kis Magellán-felhő nevű törpegalaxisban lévő, NGC 346 jelű csillagklaszter látható, amely azért különösen érdekes, mert a korai univerzumra hasonlít, arra a szakaszra, amikor a csillagok kialakulása a csúcsponton volt.

A tudósok azt remélik, a csillagrégió tanulmányozása újabb válaszokat adhat arra, hogyan alakultak ki az első csillagok a "kozmikus délben", csupán 2 vagy 3 milliárd évvel az ősrobbanás után.

A képeket ismertető tanulmány vezető szerzője Olivia Jones, a brit csillagászati technológiai intézet Webb-ösztöndíjasa elmondta, ez az első alkalom, hogy egy másik galaxison belül a kis és nagy tömegű csillagok kialakulásának teljes folyamatát nyomon követhetik.

A vizsgált csillagcsoportban előcsillagok, vagyis protocsillagok vannak, melyek az űrben lévő gázból és porból álló felhők, a csillagok elődei.

Ahogy a gáz és por összegyűlik, az a környező molekulafelhőből származó szalagokra hasonlít. Az anyag koronggá alakul, ami a központi protocsillagot táplálja. Korábban már kimutatták a gázt a protocsillagok körül, a James Webb segítségével a port is detektálták.

A 2021 karácsonyán felbocsátott James Webb a legnagyobb teleszkóp az űrben, olyan objektumokat lehet vele vizsgálni, amelyek túl régiek, túl távoliak vagy túl halványak a Hubble űrteleszkópnak.

A James Webb 2022 júliusban több milliárd éves, távoli galaxisok nagy felbontású képeit készítette el, de felvételein megmutatta a Jupiter óriásbolygó időjárási viszonyait, holdjait, magassági szintjeit, felhőtakaróját és sarki fényeit is.

A kutatócsoport egyik tudósa, Guido de Marchi, az Európai Űrügynökség munkatársa elmondta: lehetséges, hogy nemcsak a csillagok, hanem a bolygók építőköveit is látják.

- Mivel a Kis Magellán-felhőben a csillagszületés csúcspontján a galaxisokhoz hasonlóak voltak a viszonyok, elképzelhető, hogy a Föld típusú, azaz kőzetbolygók korábban jöhettek létre az univerzumban, mint gondoltuk volna - magyarázta.

Hihetetlen képeket osztott meg a NASA: így néz ki a Mars behavazva

Bár a Marsról a legtöbbeknek egy vörös színű, kietlen világ jut eszébe, a bolygó télen néha egészen más arcát mutatja.

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük