Eddig soha nem látott jelenséget fotóztak az űrállomáson: nem értik, hogyan jöhetett létre

Egy űrállomáson nemrég különleges jelenséget fotózott le az űrhajós, a látványos képet pedig megosztotta az egyik közösségi oldalon is.

Jégvirág az űrben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Nemzetközi Űrállomás egyik ablakán egy különleges képződményre lett figyelmes egy űrhajós, aki látványos fotón örökítette meg a nem mindennapos jelenséget.

Szergej Vlagyimir Korszakov asztronauta kattintotta a fényképet még 2022 májusában az űrállomás ablakából kitekintve, és megosztotta Twitteren is az értékes felvételét.

Jégvirág az űrben

Az orosz űrhajós a Nemzetközi Űrállomás egyik ablakán egy szokatlan alakú jégvirágra lett figyelmes, ami Hold formában kristályosodott ki az üvegre. Állítása szerint nagyjából 24 órán keresztül látható maradt a jegesedés, és még az elolvadása után is ott maradtak nyomai az ablakon.

Mindez, ha a Földön történt volna meg, egyáltalán nem rendelkezne hírértékkel, azonban a világűrben készült erről felvétel. A tudósok szerint ez az első kép, amin az látszik, hogy jégkristályok csapódtak ki az űrben. A friss fotóval kapcsolatban még mindig csak találgatások zajlanak, hogy pontosan hogyan keletkezhetett.

A különleges jelenség okai tisztázatlanok

A Nemzetközi Űrállomás ablakai több rétegből állnak, és közöttük találhatóak hézagok is. Nem tisztázott, hogy a jégvirág az üveglapok között alakult ki vagy az ablaküveg belső felületén, mert pusztán a képről nehéz megállapítani. Az anomália feltárását lassítja, hogy a kérdéses ablak az állomás orosz moduljában található és a háborús helyzet miatt nem akadálymentes a kommunikáció.

Mindenesetre dr. James Lea, a Liverpooli Egyetem gleccserkutatója szerint a jégvirág formája arra utal, hogy minden oldalról egyenlő mértékű hőhatás érte a felületet, és a jégkristályok azért nem bontják meg a kör alakot, mert a határvonalán túl már meleg van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Dr. Tom Whale, a Warwicki Egyetem szakértője úgy véli, hogy valószínűleg egy kis vízgőz kerülhetett az ablaküvegek közötti területre, esetleg valamilyen nedvesség szivárgott oda az űrállomásról. Véleménye szerint az ablak és az űrállomás érintkezési pontjánál az ablak kerülete melegebb lett, mint az ablaktábla közepe, így csapódhatott ki ilyen különleges alakzatban a jég. 

Ugyan több szakértő is véleményezte az esetet, még nem született végleges válasz arról, mi állhat a űrbéli jégvirág hátterében.

A Csendes-óceánba fog zuhanni a Nemzetközi Űrállomás

Több mint harminc évvel 1998-as fellövése után az űrállomást 2031 januárjában térítik majd le pályájáról.

A Csendes-óceánba fog zuhanni a Nemzetközi Űrállomás: ennyi van hátra a küldetéséből

Több mint 30 évvel 1998-as fellövése után az űrállomást 2031 januárjában térítik majd le pályájáról.

Elolvasom

(Cikken belüli kép forrása: SergKorsakov / Twitter, borító- és ajánlóképek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük