Te is látsz néha lebegő foltokat és kukacokat a szemed előtt? Ez a magyarázat a furcsaságra

Nem kell megijedni, ez a jelenség teljesen normális.

eye-floaters-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nem látássérült emberek körülbelül 76 százaléka tapasztalja azt a jelenséget, amelyre üvegtesti homályként hivatkozunk.

Sokakkal előfordul, ha valamilyen fényes dolgot bámulnak sokáig, például az eget, havat vagy egy fehér képernyőt, hogy egy idő után mozgó foltok, lebegő alakok kúsznak a látóterükbe, amelyek leginkább apró kukacokra emlékeztetnek. 

Mik azok a lebegő foltok a szemünk előtt?

A tudományos megnevezése ennek a jelenségnek latinul Muscae Volitantes, ami annyit tesz lefordítva, hogy „repülő legyek”, ám a nevével ellentétben nem rovarokról, és nem is valamilyen optikai illúzióról van szó. Az úszó testecskék valójában apró tárgyak, törmelékdarabok a szemben.

úszók-1
Fotó: Getty Images Hungary

Ezek a kis fonálszerű alakok lehetnek szövetdarabkák, vörösvértestek vagy fehérjecsomók, amelyek az üvegtestben úszkálnak. Az üvegtest egyébként a szemlencse legnagyobb részét teszi ki, ez a zselészerű anyag a lencse és a retina között, ami segít megőrizni a szemgolyó alakját.

A cikk az ajánló után folytatódik

A fény a lencsén keresztül jut be a szembe, és aktiválja a retina bizonyos sejtjeit, azonban az üvegtest körül mozgó úszók árnyékot vetnek a retinára, így olyan érdekes képek jönnek létre, amelyeket sokan láthatunk.

Felfedezhetünk egy másik különös jelenséget, amikor szintén mozgó tárgyak lebegnek a látóterünkben. Az úgynevezett „kék mező entoptikus jelenséget” nem az üvegtestben úszkáló valamik árnyéka okozza, hanem a retina hajszálereiben lévő fehérvérsejteknek köszönhető.

Ahogy a kép is mutatja, az úszók az üvegtestben találhatók.
Ahogy a kép is mutatja, az úszók az üvegtestben találhatók.
Fotó: Getty Images Hungary

Ezek az immunsejtek elég nagyok ahhoz, hogy lelassítsák a vörösvértesteket, és olyan területeket hoznak létre a kapillárisokban, amelyek csak plazmát tartalmaznak, fehérvérsejtet és egy vörösvértestcsomót. Ha valamilyen kék, fényes területre pillantunk - például az égre -, láthatjuk, ahogy mozognak, mivel a plazma vagy a fehérvérsejtek nem nyelik el a kék fényt úgy, mint a vörösvérsejtek.

8 látványos optikai illúzió

Mutatunk pár optikai csalódást, amitől garantáltan káprázni fog a szemed - próbáld ki, mi történik akkor, ha csak egy pontra fókuszálsz a képeken!

Forrás: IFLScience

Ezt is szeretjük